Votulastkrant logo

Rubriek: Wijk in de steigers

Het grootste deel van Votulast is gebouwd in de laatste 120 jaar. Er bestaan best nog wel wat foto’s van straten en gebouwen op het moment dat er nog werd gebouwd. Dit jaar gaan we opzoek naar die foto’s. Deze keer foto’s van het woningbouwproject Pieter Nieuwlandstraat / Van Swindenstraat.

Een eeuw geleden werd begonnen met de bouw van Tuinwijk. Na de bouw van De Tuinwijk, de buurt rondom de Bucheliusstraat in de zo kenmerkende bouwstijl, werd er in de jaren die erop volgden volop doorgebouwd in Tuinwijk. Rond 1925 wordt er gewerkt aan het woningbouwproject Pieter Nieuwlandstraat / Van Swindenstraat.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


nog onbebouwd
Op de eerste foto (Het Utrechts Archief) zien we de ingang van de nog onbebouwde Van Swindenstraat. Iets daar achter de Oudemansstraat, die net als de Bosschastraat, de Kamerlingh Onnesstraat en de Van Marumstraat ook onder dit project viel. Rechts op de achtergrond staat een gedeelte van de Gemeentelijke Gasfabriek en links zien we de in aanbouw zijnde Pieter Nieuwlandstraat. De foto is gemaakt vanuit een huis aan het Willem van Noortplein.

over het water
Aan het eind van de Biltsche Grift op de grens van De Bilt en Zeist was een zandafgraving. Het zand was nodig voor het woningbouwproject in onze wijk. Bootjes werden bij de afgraving beladen met zand. Vervolgens zetten de bootjes via de Biltsche Grift koers naar het terrein van de Gemeentereiniging, wat grensde aan de Van Swindenstraat en de gasfabriek.

kiepkarren
Daar aangekomen werd het zand overgeschept in kiepkarren. Dit waren stalen karren met een V-vormige bak die iets boven het zwaartepunt op twee bokken was opgehangen. Via speciaal daarvoor aangelegde spoorlijnen werden de kiepkarren naar de bouwplaats geduwd. Door de ophanging konden de karren makkelijk worden geleegd.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


op de gevoelige plaat
Op de tweede foto (Het Utrechts Archief) zijn de kiepkarren goed in beeld. De werklui zijn er voor het maken van de foto even goed voor gaan staan, ook die op de eerste verdieping van de huizen in de ontwikkeling zijnde Pieter Nieuwlandstraat. Op de achtergrond staat het huis waar vanuit de eerste foto is gemaakt. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 4, Juli

Klapstoelconcert op het Koekoeksplein
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Vluchtelingen bij je aan tafel
lees artikel

Utrecht 900 jaar: daar zit muziek in!
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Stukje Domtoren in Jan van Lingtuin
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel