Votulastkrant logo

Zonder winkels een dooie boel

Berny Tieland is al meer dan twintig jaar eigenaar van speelgoed- en cadeauwinkel Berny's Biebelebons aan de Antonius Matthaeuslaan. In die tijd zag ze in haar straat veel winkels komen en gaan. Maar de laatste jaren gaan meer winkels dan dat ze komen. Berny, voorzitter van de -slapende- winkeliersvereniging, ziet het met lede ogen aan. Niet alleen omdat een karig winkelaanbod gevolgen heeft voor de eigen winkel, maar ook omdat het slecht is voor de wijk.

De winkel Berny's Biebelebons
De winkel Berny's Biebelebons

"Ik vind het zonde dat er steeds meer winkels verdwijnen. Juist de winkels maken de buurt leuk en aantrekkelijk om te wonen. In een wijk met alleen woningen, krijg je een nieuwbouwwijkgevoel. Dan wordt de wijk net zo'n dooie boel als Tuindorp geworden is. De Antonius Matthaeuslaan is een drukke straat, maar wel een leuke straat. Als er geen winkels meer zijn, is het alleen maar een drukke verkeersweg."

hoofd boven water
Berny is één van de langstzittende winkeliers in de Matthaeuslaan. "Ik kan nog wel het hoofd boven water houden, al draai ik geen enorme omzet. Maar je ziet veel winkeliers die moeite hebben om rond te komen. Ze hebben een hoge huur en moeten dan binnen een paar jaar een omzet draaien om de huur te betalen en er natuurlijk zelf nog iets aan overhouden ook. Dat lukt vele winkeliers niet, of alleen als ze hun uren niet meerekenen. Ik snap best dat die mensen dan stoppen. Maar al te vaak wordt daarna de bestemming van het pand aangepast in 'woonruimte'. Dan is het voor altijd als winkel verloren en hou je jammer genoeg alleen een paar grote winkels over. Koop je straks alles bij de Albert Heijn."

altijd een cadeautje
De winkel van Berny heeft zich in de loop der jaren aangepast. "Ik ben begonnen met kinderkleding, tegenwoordig verkoop ik bijna alleen speelgoed. Vanuit het idee: 'Hoe rijk of arm ze ook zijn, mensen kopen voor de verjaardag van een kind altijd een cadeautje'. Ik richt me vooral op cadeautjes die minder dan tien euro kosten. Het moet wel leuk blijven natuurlijk." Berny's Biebelebons biedt expres iets anders dan de grote speelgoedwinkels in de stad of op het internet. "Ik heb maar beperkte ruimte en kan nu eenmaal niet de winkel volzetten met dertig soorten Lego. Vandaar dat ik kleine en betaalbare speeltjes heb: poppetjes voor in het poppenhuis, knutseldozen en de geheimschriftpen! Het liep laatst storm toen ik met Sint Maarten hele mooie lampions had."

enquête
De terugloop van het aantal winkels verwondert Berny ook. "Ik hoorde dat de fotograaf aan het Willem van Noortplein, Ben Romp, misschien vertrekt uit de wijk. Ik zou wel eens een enquête willen houden. Veel winkels zitten hier al jaren en de wijk is toch ook niet zo erg veranderd. Waarom gaan dan toch steeds minder mensen naar de winkels in de eigen wijk? Komt dat door internet? Is het aanbod te beperkt?" Berny's Biebelebons blijft in ieder geval nog: "Al is het geen vetpot, ik vind de winkel veel te leuk om te stoppen." NVDH

Lees meer over: Tuinwijk

Reacties

De kleine winkeliers zullen het nog veel moeilijker krijgen nu de Gemeenteraad van Utrecht op 19 januari jl heeft besloten dat alle 'levensmiddelenzaken' alle zondagen open mogen zijn. De verruiming gaat al op 1 februari in!
Helaas is de Gemeenteraad door de knieeen gegaan voor de grote supermarkten en voor de gemakzucht van de consument.
Votulast wordt op zondag als elke andere dag: drukte van winkelend publiek: te voet, op de fiets of met de auto. Aanvoer door bestelauto's en grote vrachtauto's.
Ook elders in Utrecht alle dagen van de week hetzelfde beeld: volle wegen, verkeerslawaai, gesleep met boodschappentassen, zwerfvuil. Extra verkeer vanuit omliggende gemeenten. Winkels zijn daar wel dicht op zondag (dus ook valse concurrentie!).
Waarom zijn zes winkeldagen van 8 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds (soms zelfs tot 10 uur) niet genoeg?
Worden mens en milieu beter van langere winkeltijden?

Die 'zondagrust' was zo gek nog niet.
door Ton Dieten op zondag 22 januari 2012 om 13:31

Leuk artikel
door Emmy Greeve op maandag 16 januari 2012 om 21:17

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 6, november-december 2011

Nieuwe bewoners nemen intrede op Talmalaan
lees artikel

Hondenuitlaatclub
lees artikel

75 Jaar in de Van Swindenstraat
lees artikel

Zonder winkels een dooie boel
lees artikel

Koekoekstraat fietsstraat?
lees artikel

De Antonius Matthaeuslaan
lees artikel

Mensen gezocht voor de nieuwe rubriek: de Metamorfose!
lees artikel

Rectificatie
lees artikel

Een groene kerst
lees artikel

Bezorgers Votulastkrant wensen u fijne dagen!
lees artikel