Votulastkrant logo

Utrecht 900 jaar: daar zit muziek in!

Twee violen en een trommel en een fluit, want Utrecht is jarig en de vlaggen hangen uit! Onze stad bestaat dit jaar 900 jaar. Op 2 juni 900 jaar geleden kreeg Utrecht stadsrechten, en dat is een feestje waard. En wat is een feestje zonder muziek?

Je kon er niet omheen afgelopen maanden: Er werd door de gemeente veel aan promotie gedaan om het bijzondere feit van 900 jaar Utrecht onder de aandacht te brengen. Er werd een speciaal Utrecht 900 Comité opgericht en organisaties werden opgeroepen activiteiten te organiseren om dit feest samen te vieren. Op de website ontdekutrecht.nl is van alles daarover te vinden.

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel


stadsmuzikanten
Aan de rand van onze wijk, aan de Bemuurde Weerd Westzijde, is Ekko één van de podia die meewerkt aan de muzikale festiviteiten. Ciske van Oosterhout, al twintig jaar bekend als de Regelfee, vertelt over de oproep die de gemeente Utrecht in september vorig jaar deed. Ze was meteen enthousiast. Door corona hadden muzikanten immers al twee jaar op zolder gezeten, en wel muziek gemaakt maar dat niet kunnen delen met publiek vanwege de beperkingen. In samenwerking met Utrecht 900 kwam zodoende het project De Utrechtse Stadsmuzikanten tot stand.

verborgen pareltjes
Het idee: in elke wijk van de stad verborgen muzikale pareltjes zoeken, en door middel van wijkrondes uiteindelijk de beste muzikanten op tournee door de stad laten gaan, als muziekambassadeurs. Heel veel muzikanten hebben zich aangemeld. Ciske heeft in elk van de tien stadswijken van Utrecht een podium gezocht en op elk podium vond vorige maand een voorronde plaats met muzikanten uit de wijk. In Ekko, het podium van de wijk Noordoost, was dat op 11 mei. Utrechtse Stadstroubadour (en bewoner van Tuinwijk) Jan van Piekeren was de host van de wijkrondes. Ruim tachtig muzikanten variërend van singer-songwriters, punkbands, een handpan-speler, country tot soul hebben zich gepresenteerd. Eind mei waren er nog twee show-cases met de leukste muzikanten: eentje in Zimihc Theater Stefanus en eentje in Kanaal30.

tournee
Vanaf 2 juni, de dag waarop Utrecht in 1122 stadsrechten kreeg, zijn de winnaars op tournee gegaan in Utrecht. Er zijn bands die op wijkfestivals gaan spelen en er komt nog een optreden op een Singelfestival; ze worden voor van alles gevraagd. Ciske is nu de verzamelaar van al deze Utrechtse acts, en wil na dit jaar de Utrechtse Stadsmuzikanten jaarlijks terug laten komen.

www.deutrechtsestadsmuzikanten.nl RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 4, Juli

Klapstoelconcert op het Koekoeksplein
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Vluchtelingen bij je aan tafel
lees artikel

Utrecht 900 jaar: daar zit muziek in!
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Stukje Domtoren in Jan van Lingtuin
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel