Votulastkrant logo

Vluchtelingen bij je aan tafel

Stichting Eet Mee biedt de mogelijkheid om iets te betekenen voor vluchtelingen die (tijdelijk) in onze stad verblijven. Via de site van Eet Mee kun je een etentje bij jou thuis organiseren: specifiek voor Oekraïners via ‘Oekraïners Aan Tafel’ of voor vluchtelingen uit de Utrechtse noodopvang via ‘Come & Eat’. Annelien van de Zaagmolenkade koos voor de laatste optie, en ontving een Egyptische familie bij haar thuis.

In het Star Lodge Hotel aan de Biltsestraatweg worden het komende half jaar zo’n driehonderdvijftig vluchtelingen uit allerlei landen opgevangen. Om hen een zorgeloze avond te bieden, kun je je aanmelden als eetadres voor Come & Eat en aangeven wanneer je een etentje wil organiseren. Eet Mee kijkt vervolgens of ze een match kunnen maken met vluchtelingen. Je haalt de mensen zelf op en brengt ze ook weer terug naar de noodopvang. Ook betaal je alle onkosten en boodschappen.

door de regen
Annelien: “Ik moest ze ophalen bij dat AZC, maar ik heb geen auto. Dat was dus met de fiets heen en met de bus samen terug. Het regende heel hard en de aansluiting was een kwartier lopen…Maar ja, dit is hoe ik woon, en dit is ook Nederland: met de bus en met de fiets. Ik merkte wel dat ze dat niet erg gewend waren, maar ze klaagden ook niet hoor!” Op de site kun je voorkeuren opgeven, en delen of je bijvoorbeeld vegetarisch eet of huisdieren hebt. Het blijft echter een verrassing wat voor mensen er straks bij je aanschuiven en uit welk land ze komen (behalve als je kiest voor de optie ‘Oekraïners aan Tafel’).

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel


eindelijk weer koken
“Ik was gematcht met een Egyptisch echtpaar en hun volwassen dochter. Ik ben niet zelf over hun reis begonnen, omdat je niet weet of er misschien een erg trauma achter zit, maar ze vertelden er zelf iets over. Ze waren echter vooral op zoek naar naar lekker eten, haha. We hebben eerst boodschappen gedaan hier bij de Albert Heijn, omdat ik had aangeven dat het me leuk leek om samen te koken. Uiteindelijk namen zij het echter over in de keuken: ze vonden het te fijn om éindelijk weer eens te kunnen koken.”

niet eng
Annelien: ‘Ik werk in de ontwikkelingssector en reis ook best veel - vooral naar Afrikaanse landen - en heb ook in Ethiopië gewoond. Ik ben het gewend om mensen te ontmoeten uit een andere cultuur. Dat maakt ook dat ik het niet eng maar juist leuk vind om nieuwe mensen te ontmoeten.” Annelien kijkt uit naar de volgende gasten voor wie ze kan koken, met kruiden uit haar eigen kruidentuintje.

Ook een etentje organiseren? Leuk! Kijk voor alle info op www.eetmee.nl FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 4, Juli

Klapstoelconcert op het Koekoeksplein
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Vluchtelingen bij je aan tafel
lees artikel

Utrecht 900 jaar: daar zit muziek in!
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Stukje Domtoren in Jan van Lingtuin
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel