Votulastkrant logo

Rubriek: Votulalalast

Er zit veel muziek in onze wijk. Wij zijn benieuwd hoe die muzikanten de afgelopen periode hebben doorstaan en hoe het nu met ze gaat. Dit keer: Jaap van Os.

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel Venderbosch

De gepensioneerde docent Franse Middeleeuwse Literatuur en studie- adviseur Jaap van Os noemt zichzelf een amateurmuzikant met een uit de hand gelopen hobby. Toen hij tien jaar was, mocht hij op celloles omdat hij erop werd betrapt onder de douche de cellopartij van een symfonie van Mendelssohn te zingen. Later kwam de contrabas erbij en werd het zijn tweede natuur om tijdens het spelen in orkesten “ergens een basje onder te zetten.”

gratis bier
Via het studentenorkest belandde hij in een zigeunerorkest omdat daarvoor iemand gevraagd werd die met een vijfsnarige bas om kon gaan, en hij wilde dat wel proberen. Met dat orkest tourt hij sinds eind jaren zeventig met tussenpozen door Hongarije. In het begin gingen ze er op de bonnefooi met een dubbeldekkerbus heen om nieuwe nummers te leren spelen, alsook voor spontane optredens in cafés. “Dan wilde het stamorkest even pauzeren en vielen wij voor een paar gratis biertjes in.” Ze speelden zelfs langs de snelweg. “We hebben weleens filevorming veroorzaakt,” vertelt Jaap geamuseerd.

vleugel
In het Muzieklokaal aan de Bemuur- de Weerd Oostzijde is Jaaps zwarte vleugel te bewonderen. Die heeft hij geschonken toen hij in 2016 van Zwolle naar Votulast verhuisde. “Hij was van mijn jongste dochter en overleden vrouw, met wie ik kamermuziek maakte, maar ik kon ‘m hier niet kwijt. Sanne en Talitha (de uitbaters van het Muzieklokaal red.) wilden net middels donaties een vleugel kopen en ik had er één in de aanbieding, dus zo is het gegaan.”

In september gaat hij weer met het zigeunerorkest door Hongarije touren en zullen ze maar liefst zes optredens in tien dagen in wijnkelders, cafés en een dorpshuis verzorgen. De pensionado is dus allesbehalve een muzikant in ruste! JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 4, Juli

Klapstoelconcert op het Koekoeksplein
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Vluchtelingen bij je aan tafel
lees artikel

Utrecht 900 jaar: daar zit muziek in!
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Stukje Domtoren in Jan van Lingtuin
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel