Votulastkrant logo

Rubriek: Oud & Wijk

Senioren die een geschiedenis hebben in de wijk: de Votulastkrant zocht ze op. Deze week: Afscheid van het echtpaar Lee van ‘Soy, Aziatische Vegetarische Keuken’.

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel

Ze kookten twaalf jaar lang vege- tarische Aziatische maaltijden op de hoek van de Antonius Matthaeuslaan en de Jacob van der Borchstraat: de familie Lee. Eind maart kon er voor het laatst afgehaald worden. Ze zijn heel blij met alle blijken van waardering van de klanten, ze kregen veel kaarten en cadeautjes en de zaak stond vol bloemen. Het waren drukke laatste weken: “Er waren mensen die voor meer dan 100 euro bestelden, voor in de vriezer.”

chinees dansen en tai chi
Meneer Lee is 65 jaar en gaat echt met pensioen, mevrouw is tien jaar jonger en gaat eerst uitrusten: “Ik heb last van mijn nek en schouders,” vertelt ze. Het was zwaar werk met het elke dag snijden van verse groenten en na sluiting alles schoonmaken.
Desondanks heeft ze al veel bezigheden en plannen zoals vrijwilligerswerk met ouderen en Chinees dansen. “Er zijn veel Chinese clubs met oudere mensen.” Hij gaat meer sporten, hij doet al elke ochtend aan Tai Chi en speelt badminton. Ook zou meneer Lee graag naar Hong Kong reizen, maar dat is nu niet zo makkelijk.

harmonie met de natuur
De familie is vegetariër geworden door hun geloof, het taoïsme: harmonie met de natuur is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Het begin van Soy twaalf jaar geleden was erg spannend: mensen waren niet gewend aan vegetarisch eten en zeker niet Aziatisch vegetarisch. De eerste drie maanden waren er bijna geen klanten. “Mensen liepen de zaak uit als ze hoorden dat er geen vlees in de maaltijden zat.” Mevrouw Lee liet ze dan vegetarische kip proeven. Stukjes in de krant hielpen om meer bekendheid te krijgen, en als de aflevering van ‘De Keurings- dienst van Waarde’ over soja weer herhaald werd, kwamen er ook weer nieuwe mensen kennismaken met hun gerechten.

vaste klanten
Ze kijken met veel plezier terug op hun periode in de wijk. Er zijn klanten die ze altijd zullen onthouden; zoals de meneer die geen vegetariër was maar wel twaalf jaar lang elke week Babi pangang met Tjaptjoi kwam halen. Na jaren hebben ze hem over weten te halen ook eens Babi ketjap te proberen. Echt gekke dingen hebben ze niet meegemaakt, maar elke dag is een beetje anders. Het was altijd heel gezellig. Er waren wel eens eetwensen waar ze vreemd van opkeken zoals saté met kerriesaus…Ze zullen de wijk en de klanten zeker gaan missen! MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 3, Mei

Fietsroute om de Noord
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

TBS on Tour
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Hulp aan Oekraïners in onze wijk
lees artikel

Blub, tring, mag ik de Oudegracht in?
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel