Votulastkrant logo

Blub, tring, mag ik de Oudegracht in?

Er hangt een hartje met een klein belletje eraan bij de Weerdsluis. Maar de paling, brasem, snoek of alver hoeven niet zelf aan te bellen. De echte visdeurbel is een digitale knop op de website visdeurbel.nl.

grap
‘Leuke 1 april grap’ dachten veel mensen toen in maart 2021 werd aangekondigd dat de Weerdsluis een ‘visdeurbel’ kreeg. Maar het blijkt geen grap: er hangt een camera in de gracht en via de website of via YouTube kun je onder water kijken. Zwemt er een vis die de Oudegracht in wil, dan kan er op de site op een knop worden gedrukt. De sluiswachter krijgt dan een melding en kan de sluis openen, zodat de vis zijn route kan vervolgen.
Als ik de site open, kijken er 34 anderen op dit moment ook naar de beelden. Er staat dat er gisteren om 14.00 uur op de bel is gedrukt, zodat de sluiswachter de deuren kon openen voor een wachtende vis.

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den Nagel


vismigratie
In het voorjaar zwemmen vissen stroomopwaarts vanaf de Vecht via de Oudegracht en de singels naar de Kromme Rijn. De route gaat dus dwars door Utrecht naar een geschikte plek om eitjes te leggen. Als het vaarseizoen nog niet is begonnen, openen de sluisdeuren niet vaak, en moeten de vissen soms lang wachten bij de Weerdsluis. Door de visdeurbel wordt de vismigratie geholpen. Met de visdeurbel willen de gemeente, het hoogheemraadschap en het waterschap de vissen een handje helpen, én bewoners en bezoekers van Utrecht laten zien wat er allemaal onder water in de grachten gebeurt.

visdeurbelbingo
De deurbel was vorig jaar een groot succes: 440.000 mensen keken naar de livestream en er werd meer dan 100.000 keer op de visdeurbel gedrukt. Dat betekent niet dat de sluiswachters bij elke melding de sluis opendraaien. Sinds de site live is, zijn er extra vaste momenten ingesteld waarop de deuren opengaan. En is het opvallend druk dan is er een extra opening. Door het succes van de visdeurbel hangt hij er dit jaar dus weer, in een verbeterde versie. De camera is op een andere plek gehangen waardoor er hopelijk meer vissen te zien zijn. En kijkers kunnen bijhouden welke vissen ze gespot hebben door visdeurbelbingo te spe- len. Op een bingokaart kun je afstrepen welke vissen gezien hebt.

met de bootjes mee
Eind april is het al warmer en is het vaarseizoen begonnen. De sluiswachters die ik spreek, openen de sluis niet meer speciaal voor vissen. “Er ligt ook altijd wel een bootje en dan zwemmen ze mee. Soms moeten de vissen dan een half uurtje wachten.” Net als de vissen moet je zelf ook geduld hebben: van mijn bingokaart is nog niets afgestreept.

De visbingokaart is te downloaden via www.visdeurbel.nl of af te halen bij het sluiswachtershuisje bij de Weerdsluis MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 3, Mei

Fietsroute om de Noord
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

TBS on Tour
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Hulp aan Oekraïners in onze wijk
lees artikel

Blub, tring, mag ik de Oudegracht in?
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel