Votulastkrant logo

Hulp aan Oekraïners in onze wijk

Een oorlog, zo dichtbij, na meer dan 75 jaar vrede in grote delen van Europa, dat hadden we niet zien aankomen. Eén van de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne, zijn de miljoenen Oekraïners die nu op de vlucht zijn en een veilige plek zoeken in diverse landen binnen Europa. Ook in Utrecht, en in onze buurt, wordt er hulp en opvang geregeld. Vanaf begin april kunnen er aan de Willem Dreeslaan 30 vluchtelingen terecht.

Mieke Kort van De Tussenvoorziening, één van de organisaties die hulp aan Oekraïners regelt in Utrecht, vertelt dat de belangrijkste rol het bieden van opvang is. De Tussenvoorziening verbindt de vluchtelingen met belangrijke initiatieven in de buurt en in de stad en verder is het aan hen om zelfstandig hun weg te vinden. De mensen die nu aan de Willem Dreeslaan verblijven, zijn goed opgevangen; vrijwilligers hebben voor ze gekookt, waarvoor de plaatselijke supermarkt etenswaren heeft geleverd. De omwonenden zijn via een wijkbericht door de gemeente over deze opvang geïnformeerd.

toekomst
Hoe is deze locatie geschikt gemaakt voor de vluchtelin- gen? Charlotte van Zutphen van de gemeente laat weten dat deze locatie tijdelijk leegstond en eigendom is van de Van der Hoevenkliniek. Aangezien er veel vluchtelin- gen zijn, die als het meezit maximaal twee nachten in de Jaarbeurs verblijven, was de gemeente heel blij met deze locatie. De vluchtelingen kunnen hier maximaal zes maanden verblijven en de gemeente is al op zoek naar plekken waar mensen op termijn langer en zelfstandig kunnen gaan wonen.

school en werk
Het zijn vooral vrouwen, kinderen en ouderen die nu op de Willem Dreeslaan verblijven. De kinderen kunnen naar verschillende scholen; De Taalschool (basisonder- wijs) en Ithaka (middelbaar onderwijs). Daarnaast is er zorg en begeleiding voor zowel kinderen als volwas- senen en financiële steun in de vorm van leefgeld. Er zijn ook mensen die aan het werk willen en daarvoor een BSN-nummer nodig hebben; hiervoor zijn er extra inschrijfmomenten ingepland op het Stadskantoor, waar- door de Oekraïners die dat willen hier zo snel mogelijk aan de slag kunnen.

De oorlog lijkt voorlopig nog niet ten einde en er worden meer vluchtelingen verwacht.

Meer informatie over de opvang van vluchtelingen in Utrecht vindt u op www.utrecht.nl/vluchtelingen.

Wilt u ook als vrijwilliger hulp bieden? Er zijn verschillende organisaties en initiatieven in de stad die hulp verlenen aan de vluchtelingen.
https://tussenvoorziening.nl/werken-bij/vrijwilligers- werk/vrijwilliger-opvang-oekraiense-vluchtelingen/
Diverse vrijwilligersfuncties waaronder maatschappelijke en juridische begeleiding en taalcoaches bij Vluchtelin- genWerk www.vluchtelingenwerk.nl.
Vrijwilligers crisisopvang Jaarbeurs: De crisisopvang Jaarbeurs vraagt vrijwilligers om vluchtelingen welkom te heten en te begeleiden. U kunt zich via de Vrijwilligerscentrale Utrecht aanmelden. Meer informatie en aanmelden via www.vcutrecht.nl/hulp-aan-oekrainers. RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 3, Mei

Fietsroute om de Noord
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

TBS on Tour
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Hulp aan Oekraïners in onze wijk
lees artikel

Blub, tring, mag ik de Oudegracht in?
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel