Votulastkrant logo

Rubriek: Wijk in de steigers

Het grootste deel van Votulast is gebouwd in de laatste 120 jaar. Er bestaan best nog wel wat foto’s van straten en gebouwen op het moment dat er nog werd gebouwd. Dit jaar gaan we opzoek naar die foto’s. Deze eerste keer een bijzondere foto van de voor ons zo bekende molen Rijn en Zon.

Rond 1745 werden op de stadswal aan het Paardenveld twee molens gebouwd: De Meyboom en de Rijn en Son. Govert van Rhijn en Bernardus Sonnenbergh gaven opdracht voor de bouw van deze korenmolen en door deze heren kwam de molen ook aan zijn naam. In 1896 werd deze molen gekocht door molenaar Jan Korevaar.

landelijk terrein
In 1910 nam de gemeente het besluit dat de stadswal aan het Paardenveld en daarmee ook de twee molens gesloopt moest worden. Hierop begonnen de onderhandelingen om Korevaar uit te kopen. Gemeente en molenaar kwamen uit op een bedrag van 35.000 gulden. Daarnaast kreeg hij een toen nog landelijk terrein aan de Adelaarstraat om zijn molen te herbouwen.

eerste steen
En zo verrees er in 1913 een molen aan de Adelaarstraat. Op de foto (Het Utrechts Archief) staat een groep mensen net voor de eerste steenleg- ging. Links van de speciekuip Gerrit Korevaar, een van de zonen van de molenaar, rechts zijn broertje Jan jr. Bij de bouw zijn onderdelen van De Meyboom en andere molens gebruikt.

Foto: Utrechts Archief
Foto: Utrechts Archief


cijfers en letters
In de molenromp zijn ongeveer een half miljoen bakstenen verwerkt. De stelling (de omloop rondom de molen) bevindt zich op bijna 18 meter boven straatniveau, de bovenkant van de kap op ongeveer 32 meter. De vlucht (het uiteinde van een wiek naar het uiteinde van de recht tegenover liggende wiek) meet 24.90 meter. Op de gevelsteen zien we een opkomende zon boven het water, met daaronder de volgende tekst:
‘ANNO 1913
DE RIJN EN ZON EEN ZUIVER BRON
MET WARME STRALEN
TOT UTRECHTS PRONK BELOFTE SCHONK
OM WEL TE MALEN
GESTICHT DOOR JKOREVAAR
M.J.B.v. BOUWKUNDIGE H.v.d.L. en C. STUCADOOR’

de molen draait
In de Tweede Wereldoorlog had de molen een belangrijke rol voor Utrechters die in het bezit waren gekomen van een zak graan. Bij de storm van 1 maart 1949 werd de molen zwaar beschadigd en raakte deze in verval. In 1974 verkocht de familie Korevaar de molen aan de gemeente en volgde een restauratie. Een jaar of tien geleden bleek een nieuwe restauratie noodzakelijk. Sinds september 2020 draait de molen weer. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 3, Mei

Fietsroute om de Noord
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

TBS on Tour
lees artikel

Wijk in de steigers
lees artikel

Hulp aan Oekraïners in onze wijk
lees artikel

Blub, tring, mag ik de Oudegracht in?
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel