Votulastkrant logo

Rubriek: Oud & Wijk

Senioren die een geschiedenis hebben in de wijk: de Votulastkrant zocht ze op. Deze week: Joost Spierings (70)

In 1952 werd Joost Spierings geboren aan de Willem Arntszkade, en hij slaapt nu in de kamer waar hij geboren werd. Tot zijn 24e woonde hij in de wijk. Toen vertrok hij naar Den Haag voor zijn werk. Ruim dertig jaar geleden, in 1991, keerde hij terug naar het ouderlijk huis. Wat vindt hij de grootste verschillen tussen nu en toen?

Winkels
Het hele pakket aan winkels is volgens Spierings erg veranderd: “Het type winkels, het aanbod, is gewijzigd. Er is er maar één die min of meer hetzelfde is gebleven en dat is snackbar Matthaeus. Dat was vroeger weliswaar een viswinkel, maar die begon al vrij vroeg met de verkoop van patat. En dat is doorgegroeid tot die snackbar.”

Joost Spierings. Foto: Wendeline van den Nagel
Joost Spierings. Foto: Wendeline van den NagelSloot met ratten
Nu kun je vanaf de Willem Arntszkade gewoon oversteken, maar vroeger lag er een sloot. Die werd in 1964 gedempt: “Dat was wel groots, met al die machines en zoveel zand en al die mensen die er werkten. Daarvoor konden we gewoon schaatsen voor de deur, dat was ook wel leuk. Maar daarna hadden we geen ratten meer.” Bij de molen was de melkfabriek, het warme water waar de melkbussen mee gespoeld werden kwam ook gewoon in de sloot. “Het was echt een functionele sloot, geen mooi recreatiewatertje,” legt Spierings uit.

Vervuiling
Als kind speelde hij in het parkje achter de bibliotheek, want op het gras van het Willem van Noortplein mocht je niet voetballen. “Het gebied waar nu het Griftpark is daar kwam je niet, daar zat de vuilstort waar de vuilniswagens hun afval kwamen lossen.” Op het andere gedeelte zat de gasfabriek. Er werd toen niet gewaarschuwd voor vervuiling: “Cokes vlogen in het rond en vuil kwam overal terecht. We gingen wel eens kijken, het was wel spectaculair als de oven werd leeggemaakt en de gloeiende kolen er uit kwamen.”

Ideaal
Spierings is zeer tevreden met zijn woonplek, en zijn buren blijkbaar ook: in het rijtje huizen zijn er sinds 1991 nauwelijks wisselingen in bewoners geweest. Het is een ideaal: groen voor de deur, de winkels in de buurt, de bus op loopafstand en de dokters om de hoek. Het Griftpark vindt hij een fijne plek om lekker in de zon te zitten en hij kan genieten van de vele schilderingen die op diverse plekken in Votulast op de muren staan. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 2, April

Vele handen maken Robuust Groen
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

De slimste mens in de wijk
lees artikel

Nieuwe plekken voor rekken en strekken
lees artikel

VerpakkingsLOOS
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel