Votulastkrant logo

De slimste mens in de wijk

Dat er in onze wijk slimmeriken wonen, hebben Jeroen Grueter (sportverslaggever NOS) en Frank Heinen (columnist en schrijver) kunnen bewijzen in het televisieprogramma De slimste mens. Jeroen behaalde in de zomereditie van 2020 de tweede plek en in de afgelopen wintereditie zag Frank de trofee ook nét aan zijn neus voorbijgaan. Samen blikken ze terug op het avontuur.

De mannen hebben elkaar één keer eerder ontmoet tijdens een podcastevent in TivoliVredenburg. Frank wist toen nog niet zeker of hij mee zou doen aan De slimste mens. “Ik keek altijd al en ben echt een quizliefhebber. Samen met mijn vriendin maakte ik jarenlang zelf quizzen. Maar ik dacht: ik hoef niet zo nodig op televisie.” Jeroen lacht: “Dat is heel herkenbaar. Ik heb nooit de behoefte gehad om met mijn hoofd op televisie te komen, maar ik deed puur mee omdat ik, net als jij kennelijk, een enorme achtergrond heb in quizzen. Eind jaren negentig deden we al mee aan de pubquiz in de Ierse pub Mick O’Connells. En De slimste mens is toch wel de heilige graal van het quiz spelen.”

Rare kennis
Ze hadden het niet willen missen. “Het klinkt een beetje dramatisch, maar het behoort tot een van de hoogtepunten van mijn leven,” vertelt Jeroen. “Bij de drie keer dat De slimste mens is uitgezonden, had ik een enorm heimweegevoel. Ik ben gewoon jaloers op de mensen die dan nog aan het begin staan van het avontuur.” Ook de impact die het heeft, vinden ze erg bijzonder. “Met name in de finaleweek, hoe mensen dan meeleven. Hoeveel impact het heeft in vergelijking met al het andere wat ik heb gedaan en waarschijnlijk ooit nog ga doen is echt uitzonderlijk,” vertelt Frank. Terwijl het gaat om kennis die je normaal niet echt nodig hebt. Jeroen: “Dat je je al jaren bezighoudt met rare kennis, dat dat op zo’n moment uitbetaalt is erg lekker.” Frank lacht: “Ja, hier kon je echt even laten zien: ik kan hier verder niks mee, ik ben er ook niet per se trots op, maar het zit allemaal in mijn hoofd.”

Burlen
Winnen was de insteek, hoe zwaar valt dan het verlies? “Nu begint het eindelijk een beetje te slijten, maar ik ben er bijna anderhalf jaar dagelijks kapot van geweest dat ik niet heb gewonnen. Ik heb er elke dag aan gedacht. Dat je denkt: hoe is het mogelijk zeg? Dat het niet gelukt is.” Frank denkt er ook nog regelmatig over na. “In de uiteindelijke finale tegen Jacob Derwig ging het over burlen. Sindsdien vraag ik me af: wist ik het nou eigenlijk? Ik kan niet meer zo goed terughalen of het nou zenuwen waren of gewoon een lacune in mijn kennis.” Binnenkort weet hij wél alles van burlen. “Jacob en ik zijn nu erelid van Vereniging het Edelhert en we zijn uitgenodigd om een keer een workshop burlen te volgen.”

Jeroen Grueter. Foto: Jan van Hassel
Jeroen Grueter. Foto: Jan van HasselFrank Heinen. Foto: Jan van Hassel
Frank Heinen. Foto: Jan van Hassel

MB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 2, April

Vele handen maken Robuust Groen
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

De slimste mens in de wijk
lees artikel

Nieuwe plekken voor rekken en strekken
lees artikel

VerpakkingsLOOS
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel