Votulastkrant logo

Rubriek: Oud & Wijk

Senioren die een geschiedenis hebben in de wijk: de Votulastkrant zocht ze op. Deze week: Jaap van den Berg (76)

Vijfenveertig jaar geleden kocht hij het pand op de Adelaarstraat. Zijn verzameling mooie oude spullen werd te groot voor thuis, en Jaap opende er een winkel die alleen open is als hij er zelf zin in heeft: ‘Jaaps Antiek en Curiosa’.

Jaap van den Berg
Jaap van den BergUTRECHT
Zelf groeide hij op in Ondiep bij de Rode Brug, in een gezin met 16 kinderen. Hij kwam wel regelmatig in Tuinwijk bij zijn opa op bezoek die in de Johannes de Bekastraat woonde. “Dan kregen we twee cent, of soms wel vijf cent, en daar kochten we dan drop van.” Zijn winkelpand heeft hij dan wel hier, maar gewoond heeft hij er nooit. Met vrouw en kinderen woonde hij in Wittevrouwen en inmiddels zijn ze verhuisd naar Zuilen.

SCHATZOEKEN
Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt in de winkel. “Ja, dat zeggen mensen altijd. Er zijn twee soorten reacties van mensen die langslopen: ‘wat een troep’ of nostalgisch ‘ach kijk, dat had mijn oma ook’,” vertelt Van den Berg. Zelf blijft hij altijd op zoek naar mooie dingen: “Als we op vakantie zijn, altijd even kijken.” Eén van zijn meest bijzondere ontdekkingen is geen aankoop maar een vondst tijdens zijn werk. Hij moest een schuurtje slopen achter een woning in de Koekoekstraat. In de muur zat een pot ingemetseld met een tijdcapsule uit 1949. In de pot zat onder andere een ex-libris, bidprentjes, een krant en een brief van de familie Van Rossum. Die familie had een filiaal van Evora, een winkel in ‘Glas, Porselein, Aardewerk, Luxe- en Huishoudelijke Artikelen.’

VERHALENWINKEL
De wijk is fantastisch, maar Van den Berg bemoeit zich niet met buurtverhalen. Mensen komen in de winkel en vertellen zelf. “Je hebt veel contact met mensen die allemaal hun verhaal willen vertellen, van bouwvakker tot professor: ze hebben allemaal hun eigen ding. Ze vertellen hun verhalen omdat ze je vertrouwen, en dat is ook zo met de handel, je moet betrouwbaar zijn.” Voor het geld doet Van den Berg het niet, als iemand zonder geld iets nodig heeft geeft hij het weg, en mensen met minder geld die liefde voor een bepaald object hebben krijgen het voor inkoopprijs.

BRIEFJE IN DE BUS
Van den Berg loopt met een kraag om zijn hals, hij is geopereerd aan zijn nek. “Ik mag nu niets zwaarder dan een kilo tillen.” Maar de winkel houdt hij nog wel even. “Er komt geen bordje ‘te koop’ op de deur, maar als mensen belangstelling hebben voor het pand mogen ze een briefje in de bus doen.” MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 1, Februari

Puzzel en win!
lees artikel

Niet iedereen even blij met NOW
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Scheuren in de kerk
lees artikel

School blijft voorlopig open
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel

Wandellust
lees artikel