Votulastkrant logo

Scheuren in de kerk

In september is een reeks bijeenkomsten gestart van een klankbordgroep van omwonenden van de St. Josephkerk om te praten met Arnhemse eigenaar Roland Verheij over een goede bestemming voor het imposante gebouw. Maar wie denkt dat er maanden later inmiddels veel meer duidelijk is, vergist zich. De kerkbankjes zijn al wel weggehaald.

Er zijn inmiddels meerdere bijeenkomsten geweest, vaak zonder Verheij zelf. “De laatste keer ging hij kijken bij een andere kerk die hij wilde kopen, dus hij kon niet. Daar waren ze dan wel weer eerlijk over, haha.” Peter Dobbinga woont naast de kerk en volgt het proces nauwlettend. Zijn vriendin neemt deel aan de klankbordgroep, die aangeeft dat het fijn zou zijn als de kerk een bestemming krijgt waar de wijk echt wat aan heeft: een gezondheidscentrum of ruimte voor creatieve zzp’ers bijvoorbeeld. “Maar het is een donker gebouw: mooi, maar té donker voor veel partijen.” Op zich zou hij horeca geen slechte bestemming vinden. “Een sociale ontmoetingsplek, zoals Guusjes.”

Foto: Marcel Venderbosch
Foto: Marcel VenderboschKERK-OPKOPER
Eigenaar Verheij lijkt een heus ‘kerk-opkoper’. Eerder kocht hij al twee kerken in Arnhem en maakte van de St.Josefkerk aldaar een supermarkt. Dat gaat onze St. Josephkerk niet worden. Het lucratieve plan om vier appartementen te realiseren in de kap, blijkt ook niet mogelijk: uit bouwkundig onderzoek blijkt dat de staat van de kap dit niet toelaat. Een tegenvaller voor de eigenaar. Peter: “Bij de eerste bijeenkomst was een architect aanwezig, die zei dat oude gebouwen heel snel ruïnes kunnen worden. Dus of je nou voor of tegen de ambities van de nieuwe eigenaar bent: er moet wat gebeuren.” Verheij heeft zich laten ontvallen dat het misschien nog jaren kan duren voordat er iets in de kerk komt. Peter twijfelt of Verheij echt nog geen idee heeft. “Hij deelt weinig informatie met de klankbordgroep. Het is onmogelijk dat iemand die vaker kerken opkoopt, hier komt en geen enkel plan heeft.” Peter had de kerk het liefst zelf - samen met een straatgenoot - vanuit een stichting gekocht, maar hij is blij dat de nieuwe eigenaar waarschijnlijk ‘diepe zakken heeft’, want er is veel, heel veel, geld nodig als je er echt wat moois van wil maken, stelt hij. “Bij de makelaarsbezichtiging zag ik enorme scheuren in het plafond bij het koorgedeelte. Als je dat thuis hebt, ga je wel nagelbijtend iemand bellen.”

GEFEEST
De kerk wordt nu tijdelijk bewoond: enkele studenten hebben de eer om op deze bijzondere plek te wonen. Wonen in Arnhem, het vastgoedbedrijf van Verheij, verzorgt tevens het leegstandbeheer. De studenten hebben hun kamers in het achterste deel van kerk, waar ooit bijbelstudies werden gehouden en gestemd kon worden. Even werd er gefeest, maar na klachten over geluidsoverlast en bezoek van de politie is het draaien van harde muziek in de slecht geïsoleerde ruimte gestopt.

Op dinsdag 1 maart om 19:00 organiseert de eigenaar een buurtbijeenkomst over de plannen met de St. Josephkerk voor de gehele buurt Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar erfgoedbeheer@woneninarnhem.nl. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 1, Februari

Puzzel en win!
lees artikel

Niet iedereen even blij met NOW
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Scheuren in de kerk
lees artikel

School blijft voorlopig open
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel

Wandellust
lees artikel