Votulastkrant logo

Rubriek: Votulalalast

Er zit veel muziek in onze wijk. Wij zijn benieuwd hoe die muzikanten de afgelopen periode hebben doorstaan en hoe het nu met ze gaat. Dit keer: Kinderliedjesschrijver Jasper Smit.

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den NagelJasper Smit is een kinderliedjesschrijver, maar begonnen in het volwassencabaret. Als één van de finalisten van het Cameretten festival is hij op tournee geweest, maar eigenlijk hield hij altijd al meer van huiskameroptredens. Toen een impresario opperde om kinderliedjes te schrijven omdat zijn stijl zich daar goed voor leende, is hij zich daarop gaan toeleggen.

BESTE KINDERLIED
Sindsdien is hij twee keer genomineerd voor de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied, bracht hij twee platen op Spotify uit en is een derde in de maak. Hij schrijft voor kinderen vanaf zes jaar. Meestal begint hij met een refreinzin en bouwt daar een verhaaltje omheen. “Het moet wel ergens over gaan, zelfs als en liedje begint met de regel ‘Ik heb een heel vies woord geleerd, dat woord dat rijmt op ‘stoep’.” Zo heeft hij een liedje over hoe het is als je slecht op school bent, soezen achterin de auto en het gemis van oma in coronatijd.

CORONATIJD
Hoe is hij de afgelopen periode doorgekomen? “Ik heb nog geluk gehad,” zegt hij, “want ik heb best veel gespeeld in theaters en op scholen en als die open zijn, kan ik naar binnen.” Hij heeft ook een digitale schoolvoorstelling gemaakt waarbij hij goodie-doosjes met verrassingen voor de kinderen naar scholen heeft gestuurd. Die voorstelling is al door 150 klassen in heel Nederland bekeken. Momenteel werkt hij aan trailers voor een nieuwe liedjesvoorstelling voor groep 7 en 8 en zijn digitale schoolvoorstelling.

INKOMSTEN
Hij kan zichzelf bedruipen, maar de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) is gestopt en het komende half jaar moet er wel gespeeld worden of moeten er inkomsten uit digitale voorstellingen worden gegenereerd. Gelukkig kiezen boekers zoals Kunstgebouw en Kunst Centraal voor digitaal cultuuraanbod op scholen.

De liedjes zijn te beluisteren op Spotify en de trailers te bekijken op YouTube en op jasperzelf.nl. JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 1, Februari

Puzzel en win!
lees artikel

Niet iedereen even blij met NOW
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Scheuren in de kerk
lees artikel

School blijft voorlopig open
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel

Wandellust
lees artikel