Votulastkrant logo

Niet iedereen even blij met NOW

De woningnood in Utrecht is hoog. Maar er zijn ook oplossingen, zoals de nieuwbouw aan het spoor, met de verrassende naam NOW. Tussen de Talmalaan en het Gerbrandypad is op de fundamenten van het voormalige belastingkantoor hoogbouw verrezen met 223 midden huurwoningen en 64 woningen in de sociale sector en een woningcomplex voor studenten. Hoe bevalt het buurt en bewoners?

Kerstin Steinhart, die eerder zeven jaar in de wijkraad zat en Anna Zanger zijn beiden betrokken bij Buurtcomité Stalau: Staatsliedenbuurt en Lauwerecht. Dit buurtcomité bestaat sinds een jaar en helpt buurtbewoners bij de uitwerking van ideeën naar projecten om de buurt groener, leefbaarder en socialer te maken. Daarnaast is het buurtcomité druk met alle nieuwbouw in de buurt, zoals de voorgenomen sloop van Buurland en het terugbouwen van meer nieuwe woningen. De buurt zou op deze plek van 150 naar 285 woningen gaan. Negen jaar geleden bij de start van NOW waren er al veel twijfels over de toevoeging van zo’n groot aantal woningen en de hoogte ervan. Kerstin: “De gemeente deed niets met onze zorgen over leefbaarheid, communicatie was nauwelijks mogelijk en men gaf telkens aan dat de participatie bij de ontwikkelaar lag.”

MINPUNTEN
Deze ontwikkelaar was vooral bezig met eigen verdiensten, volgens Steinhart: met een last minute bestemmingsplanwijziging kwamen er zelfs nog twee etages boven op het nu achttien verdiepingen tellende NOW-gebouw. Op die manier kwamen er ineens zo’n 1700 inwoners bij in Lauwerecht. “De gemeente streeft ernaar om 75m2 groen per woning in de stad te hebben,” zegt Steinhart, “maar dat kun je wel vergeten bij deze aantallen. Meer woningen binnen de stadsgrenzen, of op dezelfde footprint zoals bij Buurland, betekent onontkoombaar minder gras, minder bomen en meer baksteen. Daarmee voldoet de gemeente niet aan haar eigen streven en dat is alleen al in verband met de opwarming van de aarde geen goed idee.” Het buurtcomité had het daarnaast verstandig en logisch gevonden als de bewoners uit Buurland, die op enige termijn hun huizen uit moeten als de sloop doorgang vindt, voor- rang hadden gekregen bij het huren van één van deze huizen. In andere gemeenten gebeurt dat vaak wel.

SLOOP IS DUUR
In het algemeen staat de gemeente weinig open voor ideeën uit de buurt, vindt het buurtcomité. Het belastingkantoor had misschien geconverteerd kunnen worden naar woningen, maar nu is alleen de kelder bewaard gebleven. De sloop heeft veel nadelen: het kost vijftig jaar voordat de kosten ervan (afvoeren, verwerken van puin) eruit zijn, en hoogbouw kost heel veel energie, bijvoorbeeld door de vele liften en pompen in het complex.

STUDENTEN
Nieuwe bewoner Donna is echter maar wat blij. Ze is hier komen wonen nadat een oud-collega haar erop gewezen had. Ze kent de wijk nog nauwelijks: ‘s morgens neemt ze de trein naar Amersfoort, waar ze muziektherapie studeert. Er wonen zo’n 200 studenten in woningen van 20m2. In het begin was er niet veel animo, maar nu zijn alle woningen bewoond. “Iedereen is hier nogal op zichzelf,” zegt Donna, maar er is intussen wel een groepsapp ontstaan nadat ze heeft aangebeld bij andere bewoners. Binnenkort komen er ook gemeenschappelijke ruimten, zodat de studenten samen kunnen chillen. RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2022 No. 1, Februari

Puzzel en win!
lees artikel

Niet iedereen even blij met NOW
lees artikel

Votulalalast
lees artikel

Scheuren in de kerk
lees artikel

School blijft voorlopig open
lees artikel

Oud & Wijk
lees artikel

Wandellust
lees artikel