Een dagje mee met dierverzorger Pim
Op een behoorlijk onstuimige middag worden we door dierenverzorger Pim Schuitema door stadsboerderij Griftsteede rondgeleid.
Foto: Jan van Hassel.
Hij vertelt hoe zijn gemiddelde dag eruit ziet. ’s Morgens vroeg wordt als eerste gekeken hoe het met de dieren gaat, of ze gezond zijn en of hun hok schoon is. Dan krijgen ze te eten en worden de verblijven schoongemaakt. Dit is de taak van de vrijwilligers die door Pim worden aangestuurd. Aan het einde van de ochtend gaan zij naar huis, zodat Pim zich aan andere taken kan wijden, zoals teamoverleg, voer bestellen en cursussen geven.
LES AAN SCHOLEN
Op Griftsteede vinden veel lessen aan basisschool- leerlingen plaats, onder andere over hoe een eigen tuin bij te houden, over bodemdieren en het werk op de boerderij. Scholen in heel Utrecht kunnen gratis lessen afnemen, en kunnen ook gratis champignons en plantjes voor de verbouw bij de school krijgen.
De bij de dieren afgenomen producten, zoals eieren en honing, worden in het winkeltje te koop aangebo- den. Om half vier worden de dieren opnieuw gevoerd en deze keer mogen de bezoekers meehelpen. Eens in de zoveel tijd wordt er hooi en stro geleverd dat naar de zolder moet worden getakeld en dat is een behoorlijke operatie.
Oppassen met vingers
Als we naar de dierenverblijven gaan, barst er een flinke stortbui los. Gelukkig zijn we binnen bij de bijzonder nieuwsgierige witte ratjes goed beschut. Je moet alleen niet je vinger door de tralies steken, anders zien ze die voor een lekkere snack aan. Ook de varkens kunnen met name kindervingers soms voor een wortel aanzien.
Hele dag eten
Pim wijst op Ben, het liggende varken, dat tijdelijk door een snee in zijn hoef is gevloerd. “De vrijwilligers zijn dol op hem. Als je hem onder zijn buik kriebelt, gaat hij soms helemaal op zijn rug liggen.” Maar wat maken die twee varkens een lawaai! “Dat komt omdat ze mij zien,” legt Pim uit. “Dan denken ze dat ze gevoerd worden. Varkens zijn namelijk de hele dag met eten bezig.”
Dol op rennen
Pim is naast zijn werk als dierverzorger natuurfotograaf en vertelt dat hij thuis een formicarium heeft (type terrarium waarin mieren gehouden worden, red.) voor Zuid-Europese mieren. Dus ook in zijn privéleven is hij met dieren in de weer.
Dan breekt de zon weer door en kunnen we tot slot de konijnen buiten in hun nieuwe habitat bewonderen. Pim vertelt dat Puck de Vlaamse Reus ervoor gezorgd heeft dat er een konijnenspeelweide kwam. “Hij liet zich nooit vangen als de hokken werden schoongemaakt. Hij is namelijk dol op rennen en nu kan hij dat de hele dag.” JH
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2021 no. 6, November
Plan voor brug weer terug
• lees artikel
Makers
• lees artikel
Waardering voor Toevallig Groen
• lees artikel
Kerst in Votulast
• lees artikel
Votulast in WO II
• lees artikel
Puzzel en win!
• lees artikel
Een dagje mee met dierverzorger Pim
• lees artikel
Estafette
• lees artikel