Votulastkrant logo

Rubriek: Votulast in WO II

Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We richten onze blik dit keer op gebeurtenissen die na de bevrijding plaatsvonden.

Het comité tijdens de feestelijke optocht (1945). Foto: Utrechts Archief
Het comité tijdens de feestelijke optocht (1945). Foto: Utrechts Archief



In mei 1945 was Utrecht en de rest van Nederland dan eindelijk bevrijd. Over wat er daarna gebeurde is ook nog wel wat te vertellen.

Bevrijdingsfeesten
Drie maanden na de bevrijding is er een groot feest voor inwoners in de Van Humboldtstraat en tien omliggende straten. Voor de organisatie daarvan was een comité in het leven geroepen. Op de foto hierboven (Utrechts Archief) zien we het comité voorop gaan tijdens een feestelijke optocht, met vierde van links voorzitter Slot van de kantoorboekhandel in de Willem van Noortstraat. Er zijn kinderspelen, zoals hier in de J.D. Van der Waalstraat. Op het speelveld aan de Ingen Houszstraat is het ook feest.

Kinderspelen op de J.D. van der Waalstraat (1945). Foto: Utrechts Archief
Kinderspelen op de J.D. van der Waalstraat (1945). Foto: Utrechts Archief



Joodse inwoners
Het is lang niet voor iedereen feest; namelijk niet voor de mensen die iemand hadden verloren. De enkele joden die de concentratiekampen hadden overleefd en joden die uit hun onderduikadres naar de stad terugkeerden, werden zakelijk en ongastvrij behandeld. Pas eind 2020 werd hier diepe spijt over betuigd.

Leefsma
Jaap Leefsma, broer van de in onze wijk wonende Leo, overleefde de oorlog. Hij maakte een doorstart met de meubelstoffenhandel van zijn vermoordde broer. In de St.- Jacobstraat liet hij in de jaren 50 een kantoorgebouw (tussen de Jacobi-kerk en de Bijenkorf) neerzetten.

Oorlogsmonument
Aan de Ingen Houszstraat wordt kort na de oorlog een monument van beeldhouwer Willem van Kuilenburg onthuld. De zandstenen sculptuur in het midden van het monument stelt twee mensen voor met hun ruggen naar elkaar toe en de armen uitgestrekt. De twee oorspronkelijke hoofden zijn helaas vernield. Later zijn er nieuwe hoofden geplaatst.

Monument van Willem van Kuilenburg aan de Ingen Houszstraat.
Monument van Willem van Kuilenburg aan de Ingen Houszstraat.



Van der Veen en Müller
Jopie van der Veen, het meisje van het dagboek, leeft haar leven, komt in Apeldoorn terecht waar zij in april 2005 op 78-jarige leeftijd overlijdt. NSB’er Frits Müller wordt tot tien jaar celstraf veroordeeld waarvan hij er bijna zes jaar van heeft uitgezeten. In 1960 is hij overleden. En zo komt er een eind aan mijn serie over de Tweede Wereldoorlog. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 6, November

Plan voor brug weer terug
lees artikel

Makers
lees artikel

Waardering voor Toevallig Groen
lees artikel

Kerst in Votulast
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Een dagje mee met dierverzorger Pim
lees artikel

Estafette
lees artikel