Votulastkrant logo

Vrijwilliger in de wijk

Een groene kerst

Vrijwilligerswerk komt in allerlei vormen. Waar houden onze vrijwilligers in de wijk zich eigenlijk mee bezig? Waar zetten zij zich onbaatzuchtig en met hart en ziel voor in? Deze keer in winterse sfeer: Laurens Miedema, voorzitter van de Stichting Huurkerstbomen Utrecht zet zich in voor een groene kerst.

Enthousiast legt Laurens uit hoe het werkt."Op een veld bij een kweker bij Leusden staan onze kerstbomen. Elk jaar krijgen we vierhonderd kerstbomen die we kunnen uitlenen. Vanaf eind november start de inschrijving. De vorige jaren waren we binnen enkele dagen helemaal uitverkocht. En we kunnen niet meer dan vierhonderd bomen verhuren, daar is de uitgifteplaats (Griftsteede) te klein voor. Als mensen een boom willen, betalen ze van tevoren. Met dat bewijs kunnen ze een boom meenemen. Drie weken later nemen we de bomen weer in. De kweker zet ze dan weer zo snel mogelijk in de grond. Ongeveer 95% van de bomen overleeft de uitleen. Het jaar erop krijgen ze rust en daarna kunnen ze weer uitgeleend worden."

Laurens Miedema
Laurens Miedema


Laurens heeft zelf ook al jaren een huurkerstboom. "Het is de meest milieuvriendelijke manier om een kerstboom in huis te halen. Ze worden niet gekapt en vernietigd, maar gaan tien jaar mee. Na vijf keer verhuurd te zijn blijven ze op het veld staan. Daarnaast worden de bomen bijna niet vervoerd. Veel bomen komen uit Oost Europa en daarbij is juist het vervoer slecht voor het milieu. Maar veel mensen vinden het ook gewoon erg handig. Je hoeft namelijk niet zelf je boom op te ruimen."

In Noord-Oost is dit initiatief opgezet door de milieucoördinator van de gemeente. Drie jaar geleden vroeg hij Laurens of hij wilde helpen. "Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik ben niet iemand die dan aan de kant blijft staan kijken. Want als je wilt dat zulke initiatieven blijven, kan dat alleen als mensen meedoen. En daarnaast vind ik het belangrijk voor de wijk. Zeker in de stad is het toch een beetje ieder voor zich. En door dit soort werk heb je toch een ander contact met de wijk. Je spreekt mensen op een andere manier, je kent meer mensen. Het is belangrijk dat mensen in de wijk elkaar kennen. En daar draagt dit initiatief aan bij."

Mede door bezuinigingen heeft de gemeente dit initiatief overgedragen aan een groep enthousiaste vrijwilligers. Met vijf personen zorgen ze ervoor dat de kerstboomverhuur blijft bestaan. En rond de uitgiftedag helpen veel klanten een handje.

"De uitgiftedag is elk jaar ontzettend leuk. Mensen komen op alle manieren een boom halen. Met kruiwagens, op de slee, achter op de fiets of in de kinderwagen. De meeste mensen vinden het heel leuk om een boom uit te zoeken. De sfeer is altijd geweldig," aldus Laurens.

Vanaf 20 november konden mensen zich aanmelden voor een kerstboom, dus wees er snel bij. Wil je meer weten, kijk dan op www.huureenkerstboom.nu MT

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 6, november-december 2011

Nieuwe bewoners nemen intrede op Talmalaan
lees artikel

Hondenuitlaatclub
lees artikel

75 Jaar in de Van Swindenstraat
lees artikel

Zonder winkels een dooie boel
lees artikel

Koekoekstraat fietsstraat?
lees artikel

De Antonius Matthaeuslaan
lees artikel

Mensen gezocht voor de nieuwe rubriek: de Metamorfose!
lees artikel

Rectificatie
lees artikel

Een groene kerst
lees artikel

Bezorgers Votulastkrant wensen u fijne dagen!
lees artikel