Votulastkrant logo

Waardering voor Toevallig Groen

Wanneer een vogel een zaadje uitpoept, kan het zomaar zijn dat op die plek een prachtige boom ontstaat, oftewel een ‘zaailing’. Met het project ‘Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad’ ontstaat meer bewustwording voor de spontaan opgekomen bomen en heesters in Utrecht.

Hans van Lunteren is beeldend kunstenaar en één van de initiatiefnemers van het project. Hij hoopt mensen bewust te maken van plekken waar de natuur in gesprek gaat met de stedelijke omgeving. “Het zaailingenproject is een druppeltje op de gloeiende plaat van het inzicht ontwikkelen,” vertelt Hans. “Wij moeten proberen om in stedelijk gebied de natuurlijke dynamiek van de plek, de manier waarop de natuur weer bezit neemt, in te schakelen in de vergroening van onze stad.”

Hans van Lunteren bij de berk voor zijn atelier. Foto: Jan van Hassel.
Hans van Lunteren bij de berk voor zijn atelier. Foto: Jan van Hassel.Natuurlijke rijkdom
“Een zaailing komt voort uit de natuurlijke dynamiek van de plek. Een heleboel factoren maken het mogelijk dat een zaadje gewoon op die plek gaat groeien. En vaak zie je dat het ook klopt dat het daar gaat groeien. Anders zou het daar niet ontkiemen," legt Hans uit. In de rubriek ‘Toevallig Groen’ van RTV Utrecht en DUIC is te zien hoe bewoners zaailingen, van iep tot moerbei, bij hen in de buurt respecteren en snoeien wanneer nodig. Deze verhalen sluiten mooi aan bij het doel dat Hans voor ogen heeft, namelijk dat mensen: “de natuurlijke rijkdom als schoonheid gaan waarderen.”

Walnoot
De teunisbloem in zijn tuin, de berk voor zijn atelier aan de Van de Mondestraat, de vijg voor het huis van zijn inmiddels overleden buurvrouw; het zijn allemaal bijzondere zaailingen die Hans noemt. Een ander voorbeeld is de walnoot die is gaan ontkiemen naast een heg op de Willem Arntszkade. Deze is waarschijnlijk door een kraai of ekster daar terechtgekomen. Deze vogels laten walnoten vallen vanaf een hoogte, maar op deze plek zijn ze waarschijnlijk een opengeklapte walnoot 'vergeten' op te eten. “Van deze zaailing maak ik een project samen met bewoners. Hiervoor ga ik ook met de wijkopzichter in gesprek.” Momenteel snoeit de ‘heggenman’ de walnoot namelijk op dezelfde grootte als de heg.

Zaailing gewenst
Heb je zelf ook een zaailing ontdekt en wil je dat deze blijft? Meld deze dan op toevalliggroen.nl. Je kunt de boom of heester ook nomineren en het statuslabel ‘Zaailing Gewenst’ geven. Hiermee geef je aan dat je de zaailing in de omgeving waar- deert en dat deze mag uitgroeien en bijdragen aan vergroening van de stad. Deze statuslabels zijn onder andere verkrijgbaar op de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk.

www.toevalliggroen.nl. MB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 6, November

Plan voor brug weer terug
lees artikel

Makers
lees artikel

Waardering voor Toevallig Groen
lees artikel

Kerst in Votulast
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Een dagje mee met dierverzorger Pim
lees artikel

Estafette
lees artikel