Votulastkrant logo

Rubriek: Makers

Wat wordt er allemaal gemaakt in onze wijk en door wie? Dit jaar gaan we daarnaar op zoek. Dit keer: Liesel Swart uit de Melis Stokestraat ontwerpt vilten laarzen en schoenen. “Schoenen zijn zó belangrijk voor hoe je je voelt en hoe je staat. Ze dragen je de hele dag.”

Liesel is docent ambachtelijk schoenmaken en shoedeveloper. Tijdens haar studie fashion aan de HKU ontdekte ze haar passie voor het maken van schoenen. Het woonkamerraam fungeert als etalage voor de opvallende vilten laarzen en schoenen die Liesel - deels in Finland en deels in Portugal - laat produceren. “Mensen maken wel eens foto’s of bellen aan.” Ook de laars van keramiek en miniatuurschoentjes op de schoorsteenmantel én stapel schoenendozen verraden dat hier iemand woont met een liefde voor schoeisel. “Als er een lichting binnenkomt uit Portugal staat er een stapel tot het plafond, waarnaast de familie dan zit te eten, haha.”

Koude voeten
“Ik ben in 2014 begonnen met de grijze vilten laars. Ik had altijd kou- de voeten. Van een vriendin kreeg ik toen een keer Russische vilten laarzen te leen van die hele lompe om even op te warmen. Nou, in no time had ik warme voeten! Toen dacht ik: ik kan leesten maken, ik kan schoenen maken, ik heb alleen nog nooit gevilt, maar dat wil ik graag leren. Mijn eerste laarzen die ik zelf gevilt heb, zijn heel lomp geworden, maar ik kreeg enorm veel complimentjes. ‘Wauw, waar koop je die?’ Op een beurs ontmoette ik een ontwerper die samenwerkte met een Finse viltfabriek, die me adviseerde om daar eens te gaan kijken. Want zelf alles vilten is niet te doen. Met mijn eigen ontwikkelde leest heb ik toen in Finland een serie ‘sokken’ laten maken. De plantaardig gelooide zolen worden er vervolgens aangenaaid in Portugal.
Het mooie is: je kan met blote voeten erin en zelfs met een temperatuur van min tien heb je nergens last van."

LEV’01
“Mijn merk LEV staat voor Liesel en vrienden, die me geholpen hebben met de lancering van de schoenen- lijn in 2015. De 01 staat voor eerste lichting.” Liesel verkoopt de schoenen rechtstreeks uit huis aan de klant, maar gaat ook weer op zoek naar winkels van waaruit ze kan verkopen. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 6, November

Plan voor brug weer terug
lees artikel

Makers
lees artikel

Waardering voor Toevallig Groen
lees artikel

Kerst in Votulast
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Een dagje mee met dierverzorger Pim
lees artikel

Estafette
lees artikel