Votulastkrant logo

Rubriek: Estafette

Estafette

Naar wie in de buurt ben jij nieuwsgierig? In deze reeks estafetteinterviews bevraagt de ene buurtbewoner de volgende. In de vorige krant werd gepensioneerd vrachtwagenchauffeur Gijs van Bemmel geïnterviewd. Hij wil graag meer weten over het Australische gezin om de hoek.

Op een zonnige zaterdagmiddag bellen we aan en treffen Emma en zoon Xavier en dochter Mia. Ze willen wel meedoen! We gaan zitten op de bankjes van het speeltuintje halverwege de Jan van der Heijdenstraat. ”Dat is wel een verschil met Australië,” zegt Emma, “Een speeltuintje boven water zou je daar nooit zien.” Het gezin woont inmiddels drie jaar in Utrecht en komt uit Queensland. Ze kwamen hierheen omdat er hier meer vraag was naar de IT skills van vader Alex, en omdat de Nederlandse levensstijl ze aanspreekt. De buurt bevalt goed. Het huis was eigenlijk maar voor een jaar te huur. Maar de eigenaren zijn nog niet terug van hun zeilreis om de wereld, dus konden ze gelukkig langer blijven.

Estafette interview. Staand: Gijs. Zittend: Emma (in het midden) met Xavier en Mia.
Estafette interview. Staand: Gijs. Zittend: Emma (in het midden) met Xavier en Mia.Twee stoelen
Emma vindt de directheid en het pragmatische van Nederlanders leuk. “En de uitdrukking ‘Je bent niet van suiker’.” Ook al is het hier veel voller, ze denkt dat die drukte er ook voor zorgt dat mensen meer rekening met elkaar houden. Omdat mensen in Australië meer ruimte hebben zijn ze minder tolerant als iemand anders die ruimte in wil nemen. “Als je hier een parkeerplaats vrijhoudt voor een verhuizing zet je twee stoelen neer met een slinger ertussen, en niemand die daar moeilijk over doet.” En dat kinderen gewoon buiten lopen… In Australië zit iedereen in de auto dus kinderen zijn weinig gewoon op straat. “Als ik ze van school haalde moest ik naar binnen en een handtekening zetten om ze mee te kunnen nemen.”

Taal leren
De kinderen spreken goed Nederlands, maar Emma nog niet. “Heb je taalles?” wil Gijs weten. Emma vertelt dat ze het eerste jaar oefende via het computerprogramma Duolingo en dus wel woorden kent, maar voor echt praten moet je toch onder de mensen zijn. En toen kwam corona… Maar over twee weken is het buurtfeest! Emma klapt enthousiast in haar handen. Ze hoopt daar meer buurtgenoten te ontmoeten en meer Nederlands te kunnen praten.

Gezellig
Willen de kinderen nog wat zeggen? ”It’s cosy,” zegt Mia. “En in Nederland is een uitvinding voor alles.” Emma vertelt dat ze hun Australische familie pannenlikkers hebben gestuurd met de vraag: ‘Waar denken jullie waar dit voor is?’. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 5, Oktober

Na 120 jaar: kaarsen nu definitief uitgeblazen in Sint Josephkerk
lees artikel

De drie mannen van 'Man man man, de podcast'
lees artikel

Magisch Borduren
lees artikel

De bevrijding
lees artikel

Buurtmoestuin Midland
lees artikel

Een konijnenheuvel en een nieuw schoolplein
lees artikel

Estafette
lees artikel

Woordzoeker
lees artikel