Votulastkrant logo

Rubriek: Estafette

Naar wie in de buurt ben jij nieuwsgierig? In deze reeks estafetteinterviews bevraagt de ene buurtbewoner de volgende. Deze keer: Piet Hessel in gesprek met Gijs van Bemmel, die al sinds 1969 in de Simon Stevinstraat woont.

Piet Hessel en Gijs van Bemmel. Foto: Jan van Hassel
Piet Hessel en Gijs van Bemmel. Foto: Jan van HasselGijs van Bemmel is geboren in Oudenrijn, dat tot 1954 een zelfstandige gemeente was tussen De Meern en het Muntgebouw. Een deel van Oudenrijn werd Utrechts en een ander deel ging deel uitmaken van Vleuten-De Meern.

STRAAT ALS DORPJE
Gijs heeft zich vanaf het begin enorm thuis gevoeld in zijn straat en hij ziet een groot verschil met de Kievitdwarsstraat, een leefstraat waar parkeerplaatsen zijn weggehaald om de straat te verlevendigen met plantenbakken. Het is hier meer een dorpje met kleine huisjes. Samen met de medebewoners heeft hij er bewust voor gekozen om er geen leefstraat van te maken. Daardoor zijn er nog steeds veel parkeerplaatsen, waarvan ook autobezitters uit de omliggende straten steeds meer gebruik maken.

HONDENKAR
Aangezien Gijs en Piet beiden al lang in deze buurt wonen, delen ze veel inzichten. Zo vinden ze het allebei heel jammer dat er zoveel winkels in de buurt verdwenen zijn. Zo waren er in deze buurt veel bakkers, slagers en melk- en visboeren. Daarnaast kwamen er ook veel winkeliers langs de deuren, vaak met een kar die getrokken werd door een hond of een paard. Zo’n trekdier was dan met zogenoemd ‘oosthout’ met de kar via een touw verbonden met de borst. In zijn woonkamer heeft Gijs nog oosthout: het is nu een balk, waaraan planten hangen. Zo houd je het verleden levend.

BUURTWINKELS
Die winkels en leveranciers zijn er niet meer. Dat is jammer maar begrijpelijk: qua omzet waren de winkels niet meer te redden. In die winkels had je ook snel contact met buurtbewoners, terwijl dat in de supermarkten heel anders voelt. Een winkel die Gijs en Piet allebei missen is Koolschijn, die huishoudelijke spullen verkocht. In de winkel was een gigantische wand met laadjes en de eigenaar wist precies waar hij kon vinden wat je nodig had. En als je een nieuwe leiding voor je gaskacheltje had gekocht, kwam de winkelier die even aansluiten. Daarvoor betalen hoefde niet, dat had je al voor het materiaal gedaan.

MEER JONGEREN
Gijs en Piet zijn beiden van mening dat de buurt vroeger niet socialer was dan nu. Aan het begin van de lockdown, vorig jaar, was Gijs blij verrast door het bezoek van veel jongeren uit de wijk, die hem vroegen of ze boodschappen voor hem konden doen. Dat is wel een groot verschil: zo’n 50 jaar geleden woonden hier vooral veel oudere mensen en nu veel meer jongeren. RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 4, Juli

In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaar
lees artikel

Makers
lees artikel

Alle dagen feest: lusten en lasten in het Griftpark
lees artikel

Willem Dreeslaan 55 op de schop
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Nolenslaan wordt schoolstraat
lees artikel

Estafette
lees artikel