Rubriek: Votulast in WO II
Met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor onze wijk? In deze rubriek gaan we dit jaar in op deze vraag. We richten onze blik dit keer op verzet tegen de bezetter.
Het eerste verzet tegen de bezetter en tevens het enige openlijke verzet in Europa specifiek tegen de Jodenvervolging was de Februaristaking in 1941. Een dag na Amsterdam werd er ook onder meer in Utrecht gestaakt.
KLEINE VERZETSDADEN
Het gezin van Jopie van der Veen uit de Van Swindenstraat luisterde regelmatig naar illegale radiozenders, zoals Radio Oranje. Haar dagboekstond vol met de afkortingen O.B. en O.Z.O. (Oranje Boven en Oranje Zal Overwinnen). Na de geboorte van prinses Margriet op 19 januari 1943 gooide ze bij twee (vermeende) N.S.B.- gezinnen in de straat een boterhamzakje met daarop geschreven “Een prinses geboren” door de brievenbus. Het gezin bood ook onderdak aan de verloofde van de oudste zus van Jopie, zo kon hij aan tewerkstelling ontkomen.
Foto: Utrechts Archief
VERZETSHELD IN DE WIJK
In de Oudemansstraat woonde de Duitse jood Rolf Lewin (foto hierboven, Holocaust Namenmonument). Als tiener kwam hij naar Nederland. Om de Nederlandse nationaliteit te kunnen rijgen ging hij het leger in; toen de oorlog uitbrak heeft Lewin op de Grebbeberg zijn nieuwe land verdedigd. Terug in Utrecht begon hij met vrienden een verzetsgroep. Terwijl ze bezig waren met het beramen van een aanslag op een tandarts die voor de Gestapo werkte, werd de groep verraden en op 15 april 1942 opgepakt. Lewin belandde in Auschwitz, hier overleefde hij drie jaar. Twee maanden na de bevrijding van het kamp (januari 1945) overleed hij op 27-jarige leeftijd alsnog aan de ontberingen. Een ware verzetsheld.
Foto: Utrechts Archief
BINNENLANDSE STRIJDKRACHTEN
Op 5 september 1944 bundelden de drie belangrijkste verzetsgroepen in Nederland zich tot de binnenlandse Strijdkrachten (BS). Zij moesten onder andere de orde en rust herstellen en handhaven. Ook arresteerden zij NSB-ers. Op de foto boven (FF van der Werff) een groepsportret van leden die opereerden vanuit de Dr. D. Bosschool in de Maria van Reedenstraat. Op de foto hieronder (GJ Lauwers) de arrestatie van een NSB-er, vermoedelijk de wachtcommandant van het concentratiekamp Amersfoort DJ Donk, op de Bemuurde Weerd OZ.
Foto: Utrechts Archief
GjvZ
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2021 no. 4, Juli
In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaar
• lees artikel
Makers
• lees artikel
Alle dagen feest: lusten en lasten in het Griftpark
• lees artikel
Willem Dreeslaan 55 op de schop
• lees artikel
Votulast in WO II
• lees artikel
Nolenslaan wordt schoolstraat
• lees artikel
Estafette
• lees artikel