Votulastkrant logo

Alle dagen feest: lusten en lasten in het Griftpark

De drukte in het Griftpark en de daarmee gepaard gaande overlast brengen de gemoederen danig in beroering. Tijdens de lockdown was het park al een geliefde bestemming voor sportclubjes, picknickers, hangvolk, boemelaars, slenteraars en dagjesmensen en met de coronaversoepelingen én het mooie weer is de drukte alleen maar toegenomen.

Omwonenden maken zich zorgen over de veiligheid, het toenemend aantal evenementen, drugsdealers en zwerfafval in het park, en hebben vooral last van de geluiden (zoals harde versterkte muziek), met name in de late uurtjes. Sommigen hebben om die reden hun slaapkamer naar de voorkant van het huis verplaatst. Een omwonende, die niet met haar naam in de krant wil, meldt: “Wij hebben vorig jaar expres dubbel glas laten zetten, maar veel heeft het niet geholpen. Ik bel heel vaak 0800-8844, en de politie komt dan wel, en vervolgens gaat de muziek uit, maar later gewoon weer aan.” Een andere bewoner overweegt zelfs te verhuizen vanwege de aanhoudende overlast.

Maatregelen
Raadsleden van de PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en VVD hebben naar aanleiding van een werkbezoek aan het Griftpark vragen in de gemeenteraad gesteld. Ook heeft er afgelopen voorjaar een bewonersenquête plaatsgevonden. De uitkomst hiervan is dat er bepaalde maatregelen worden ingesteld. Zo komt er een extra wijkboa tot 22.00 uur voor de duur van twee jaar en krijgen omwonenden het directe nummer van de Overlasttelefoon. Tevens wordt de nachtelijke ronde van de toezichthouders in het park gecontinueerd, en zullen er actief boetes uitgeschreven worden op overtredingen. Er komt echter geen alcoholverbod en er zal geen nachtsluiting worden ingesteld, omdat die moeilijk te handhaven zijn, en het park niet met hekken afgesloten kan worden, en dat ook niet wenselijk is in verband met het open karakter van het park.

Foto: Wendeline van den Nagel
Foto: Wendeline van den NagelOverige maatregelen
Naast bovengenoemde maatregelen wordt nog onderzocht of het terrein rondom de skatebaan slimmer kan worden ingericht. Ook worden er nog dit jaar nieuwe borden met gedragsregels voor
het park geplaatst, komen er dit jaar meer uren voor jongerenwerk beschikbaar in het park, wordt er
een nieuw plan Schone parken 2021-2024 opgesteld en de bewoners van Lister Hostel Wittevrouwen
zullen helpen met afvalprikken.

Zomer
Bij mooi weer zullen deze zomer publieksbegeleiders in het Griftpark aanwezig zijn die sturen op de drukte en bezoekers aanspreken op overlast. Naast deze extra inzet blijven er de reguliere veiligheidsacties die er al zijn in en om het park, bijvoorbeeld op fietsen in het park en drugsdealers. Verwacht wordt dat met deze maatregelen de overlast in het Griftpark zal afnemen. Of deze ingrepen afdoende zijn? De eerder genoemde omwonende reageert sceptisch: “Vraag me af of deze inzet van maar één persoon en dat tijdstip van 22.00 uur gaan helpen. Dan begint het pas...” De vraag is ook maar helemaal of de overlast zal afnemen als Hans Klok per 15 juli met zijn circustent in het Griftpark neerstrijkt. Dit soort evenementen met aanzuigende werking is een eer voor de stad en een plezierig uitje voor festivalgangers van heinde en verre, maar een nachtmerrie voor hen die er niet van kunnen slapen.

Update
Inmiddels is besloten dat het Griftpark deze zomer toch gesloten wordt om overlast in het park tegen te gaan. Vanaf vrijdag 16 juli tot en met vrijdag 6 augustus is het Griftpark, net als Park Lepelenburg en het Wilhelminapark tussen 23.00 en 06.00 uur verboden gebied. JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 4, Juli

In 52 kleine stapjes naar een duurzame leefstijl in één jaar
lees artikel

Makers
lees artikel

Alle dagen feest: lusten en lasten in het Griftpark
lees artikel

Willem Dreeslaan 55 op de schop
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Nolenslaan wordt schoolstraat
lees artikel

Estafette
lees artikel