Votulastkrant logo

Rubriek: Estafette

Naar wie in de buurt ben jij nieuwsgierig? In deze reeks estafette-interviews bevraagt de ene buurtbewoner de volgende. Deze keer: de studenten Carolien en Sybren in gesprek met Piet Hessel, die al zijn leven lang in de Kievitdwarsstraat woont.

Piet woont al van voor zijn ge-boorte in de ‘Hessel-huizen’, zoals hij ze zelf noemt: hij is er bijna 82 jaar geleden geboren. Carolien en Sybren willen graag weten hoe Piet de buurt ervaart en wat er in al die jaren veranderd is. Als Piet eenmaal aan de praat is, weet hij van geen ophouden, zodat de studenten veel te weten komen over de veranderingen in de buurt waar ze nu wonen.

Belletje trekken
De huizen op nummer 15 t/m 19 zijn gebouwd in 1897 door Jan La-gerug, de overgrootvader van Piet, en het kostte destijds 1500 gulden om zo’n huis te bouwen. Piet bracht een deel van zijn jeugd in de oorlogsjaren door, dat was geen fijne tijd. Daarna was de straat van de kinderen, geen auto’s, en werd er volop gespeeld: tollen en knikkeren bijvoorbeeld. Van zijn ouders mocht hij voor zijn 10e jaar de straat niet uit, dat vonden ze veel te gevaarlijk. Dan maar veel kwajongensachtige streken uithalen, zoals belletje trekken. Je werd dan wel meteen door andere buren aangesproken, er was veel sociale controle. Nu berust de opvoeding van kinderen toch vooral bij de eigen ouders. Piet herin-nert zich nog een akelig incident: een buurman die een groot mes stond te slijpen en tegen een andere buurman zei dat hij hem zou vermoorden. Gelukkig liep dat allemaal goed af.De upper ten
In eerste instantie was het een hele chique straat voor de upper ten. De crisis in de jaren ’30 heeft dat behoorlijk veranderd, het werd meer een volksbuurt. Er kwamen ook veel kleine winkels, die nu weer allemaal verdwenen zijn. De straat veranderde weer, de huizen werden duurder en er is nu weer meer sociale co-hesie: regelmatig zijn er feestjes en barbecues, dat kwam vroeger maar sporadisch voor.

Piets idee
Piet en zijn vrouw Jeannette wandelen graag, een rondje om het Griftpark of naar Fort Blauwkapel, bijvoorbeeld. Piet vertelt en passant dat hij, toen hij voor Provinciale Wa-terstaat werkte, op het idee kwam om het Griftpark op te hogen in plaats van de vervuilde grond af te voeren. Dat is een mooie aanvulling op het artikel daarover in de vorige editie van deze krant. RvP

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 3, Mei

100-jarig jubileum De Tuinwijk
lees artikel

Makers
lees artikel

Van Koekoeksplein tot Kameleon-film
lees artikel

Mondkapjes voor het keukenraam
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Oma's soep
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Leuker kunnen we het maken!
lees artikel

Estafette
lees artikel