Votulastkrant logo

Mondkapjes voor het keukenraam

Nu we vaker thuis zijn met zijn allen wordt er meer geklust, gelezen en gewandeld. De coronatijd zorgt er ook voor dat mensen soms hobby’s ontwikkelen die ze anders nooit hadden opgepakt. Anouk kroop samen met haar moeder achter de naaimachine en bekwaamde zich in het maken van mondkapjes.

Als je wel eens door de Troelstralaan komt, heb je de ‘etalage’ met slingers van gekleurde mondkapjes vast al gespot. Ze worden gemaakt door de vrouw des huizes, Anouk, en je kunt ze kopen voor 5 euro, waarvan 1 euro aan KiKa wordt gedoneerd. Dan moet je wel even je schroom overwinnen en aanbellen, maar Anouk vindt dat alleen maar gezellig. Bovendien krijg je gelijk advies over welk mondkapje er waarschijnlijk het beste bij je past. “Sommige mensen vinden het lastig om aan te bellen. Daarom probeer ik contact te maken vanuit de kamer als ik mensen voor het raam zie kijken, en doe dan de deur open. Laatst had ik wel een meneer die daarvan schrok, haha, maar meestal gaat dat goed.”

Mondkapjes maatwerk
Wie denkt dat er misschien weinig komt kijken bij het maken van mond-kapjes - lapje stof, twee elastiekjes eraan, klaar - moet eens met Anouk praten. In de maanden dat het dragen van mondkapjes op veel plekken verplicht werd, is ze zich steeds meer gaan verdiepen in wat een mond-kapje nou prettig draagbaar maakt. Mooie geschikte stofjes uitzoeken op de lapjesmarkt, steeds betere model-len ontwerpen: het is inmiddels echt een specialisme geworden.

Stoeien met de naaimachine
Anouk is verpleegkundige en gezond-heidswetenschapper van huis uit en vaccineert op dit moment voor de GGD tegen corona. Iets naaien doet ze eigenlijk pas sinds eind vorig jaar. Anouk: “Mijn moeder is superhandig - ze was docent textiele werkvor-men - en maakte altijd al van alles. Al jaren had ik haar oude naaimachine, maar geen rust om er iets mee te doen. De eerste mondkapjes heeft mijn moeder gemaakt van oude lapjes, die ik als cadeautje uitdeelde bij de afscheidspicknick op school (Anouk en haar man Bram hebben een tweeling in groep 7, red.). Ik merkte dat ik het leuk vond om zoiets samen met haar te maken als ze op bezoek was. In het begin was ik echt een dag bezig met een kapje. Ik was nog zó aan het stoeien met de naaimachine: wisselen van garen, vastlopende spoeltjes... Soms voelde ik me zo’n kluns. Maar door de lock-down heb ik volgehouden!”
Op 19 oktober verkocht ze haar eer-ste mondkapje. Inmiddels heeft ze er 130 verkocht en maakt ze ze ook op bestelling.

instagram: noekies_snoetjes FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 3, Mei

100-jarig jubileum De Tuinwijk
lees artikel

Makers
lees artikel

Van Koekoeksplein tot Kameleon-film
lees artikel

Mondkapjes voor het keukenraam
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Oma's soep
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Leuker kunnen we het maken!
lees artikel

Estafette
lees artikel