Votulastkrant logo

Rubriek: Makers

Wat wordt er allemaal gemaakt in onze wijk en door wie? Dit jaar gaan we daarnaar op zoek. Dit keer: automonteur Anass Laiou.

De vierentwintigjarige Anass Laiou werd derde in een competitie voor ‘automonteur van de toekomst’. Die wedstrijd werd georganiseerd door AMT, het kennisportal voor professionals in de automotive (de markt rondom het ontwerp, de ontwikkeling, productie, marketing en verkoop van auto’s en andere motorvoertuigen,
red.).

Anass Laiou. Foto: Wendeline van den Nagel
Anass Laiou. Foto: Wendeline van den Nagel

Anass beantwoordde de theoretische vragen het snelst en werd voor de regio Utrecht geselecteerd voor de kwartfinales. In de halve finale volgden praktische opdrachten.

Monteur van de toekomst
“Erg leuk om te doen,” vertelt Anass. “Bijvoorbeeld een bus die niet start: dan moet je met apparatuur de auto uitlezen en zie je ergens een foutcode. Aan de hand van de foutcode ga je dan op zoek naar de oplossing.”

De techneut werkt inmiddels ruim twee jaar in Votulast bij garage Autoweerd en volgt de Mbo-opleiding Technisch specialist. Daar leert hij over alle soorten autotechniek en hoe elektrische storingen opgelost moeten worden.

Computers
Zijn interesse in motoren startte op zijn veertiende, toen hij een scooteropleiding deed. Dat was echt praktisch; boutjes en moertjes aandraaien. De toekomst ligt meer in de ICT, gericht op hoe je de computer van een auto kunt uitlezen. “Bijvoorbeeld als er een nieuw onderdeel geplaatst wordt, zoals een gasklephuis, moet de basiswaarde ingevoerd worden in de computer van de auto. Dit heet inleren,” legt Anass uit.

oplossing
“De diagnose stellen vind ik eigenlijk het leukste,” vertelt hij. “Het moment dat je de oplossing voor een probleem hebt gevonden. Een mooi project was het opsporen van een airbag storing, omdat er een lampje van de airbag brandde in het dashboard van een Toyota Prius. Het lag uiteindelijk aan de ‘sleepring’ die kapot was.” Ook zou hij graag nog een keer echt een heel motorblok uit elkaar willen halen. Als hij klaar is met zijn opleiding gaat hij zich waarschijnlijk nog verder verdiepen in elektrische auto’s.

Buurt
Zelf komt Anass uit Nieuwegein, maar inmiddels kent hij ook wel wat gezichten uit de buurt. Hij vindt Votulast een prettige werkplek: op de fiets even naar de supermarkt voor lunch en vrijdagavond altijd een patatje om de hoek bij snackbar Sjors. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 3, Mei

100-jarig jubileum De Tuinwijk
lees artikel

Makers
lees artikel

Van Koekoeksplein tot Kameleon-film
lees artikel

Mondkapjes voor het keukenraam
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Oma's soep
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Leuker kunnen we het maken!
lees artikel

Estafette
lees artikel