Votulastkrant logo

Ondernemen in coronatijd

Een nieuwe horecazaak beginnen in coronatijd: dat vergt lef! In Votulast zijn het afgelopen jaar drie nieuwe zaken gestart.

Homemade by Karibu
Er wordt hard gewerkt achter de bar bij Karibu. Puk perst vers fruit door de sapcentrifuge: “Er zijn dit weekend weer ‘city-walks’, dus we verwachten veel klandizie.”

‘Karibu’ (‘Welkom’ in het Swahili) startte afgelopen oktober in bedrijvengebouw Hooghiemstra. “In juni 2019 waren we al bezig met plannen: het concept, onderhandelingen over het huurcontract, mensen aannemen,” somt eigenaresse Yentl Duijn op.

Puk achter de bar in Karibu. Foto: Raymond Dekker
Puk achter de bar in Karibu. Foto: Raymond Dekker


Maar corona dwarsboomde de boel. Er kan nu dagelijks brunch en lunch afgehaald worden, en op termijn zal er ook diner geserveerd worden. “Alles is huisgemaakt, en ik wil in de toekomst de producten waarmee we werken, zoals fruit en groente, zelf gaan verbouwen.” Als ze weer open mogen is er een vergunning voor een terras. “Maar door alle investeringen en weinig inkomsten heb ik nu even geen geld voor terrasmeubilair.”

Flightbar Sumventure
Sinds januari is Sumeet bezig met de overname van Café de Donder aan de Adelaarstraat. De verbouwing tot ‘Flightbar Sumventure’ is inmiddels klaar. “Nieuw en fris,” vertelt de kersverse barman: “Met een lichte kleur vloer en muren.” De uitbater heeft nu nog een baan als bedrijfsleider bij een restaurant, en Sumventure is zijn eerste eigen onderneming. “Het was een kans die ik niet kon laten lopen.” Want elk nadeel heeft ook voordeel: leveranciers geven in deze tijd meer korting omdat ze weinig nieuwe klanten krijgen.

“Afhaal ga ik niet doen, dat past niet in het concept.” Dat concept is dat je een ‘flight’ bestelt: een vlucht naar een ander land, bestaande uit drie matchende drankjes. De ouders van Sumeet komen uit Suriname: “Mijn vader gaat binnenkort met pensioen en komt dan in de keuken helpen met het maken van Caribische hapjes.”

Restaurant Het Badhuis
Augustus vorig jaar kreeg Pieter Jonkers de sleutel van het Badhuis. Het plan was sowieso om eerst te verbouwen om de stijl van de Amsterdamse School terug te brengen. In het najaar kwam de tweede lockdown. Omdat het restaurant nog geen bestaande onderneming was, kon er geen steun aangevraagd worden. In december gingen ze open voor afhaal: “Dat is fijn om een klantenbestand op te bouwen, maar het dekt de kosten niet. Het was even slikken: je droomt van een eigen restaurant en dan te moeten starten met take-away. Maar de buurt was heel positief, we kregen veel lof.”

Zodra het kan, wil Pieter gewoon een restaurant zoals hij het bedacht had; ’stick to the plan’. De schulden zijn toegenomen, maar Pieter heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt: “Ik ben heel positief ingesteld, op de lange termijn gaat het lukken.” MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 2, Maart

Buurt niet blij met nieuwbouwplannen Buurland
lees artikel

Makers
lees artikel

Het sprookje van de griftparkbacterie
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Een speeltuin voor iedereen
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Ondernemen in coronatijd
lees artikel

Estafette
lees artikel