Votulastkrant logo

Rubriek: Makers

Wat wordt er allemaal gemaakt in onze wijk en door wie? Dit jaar gaan we daarnaar op zoek. Dit keer: de worstenmaker van Biologische Slagerij De Molen.

Begonnen als 14-jarige jongen in de slagerij van zijn oom werd Peter-Paul van Bentum gegrepen door het slagersvak. Inmiddels runt hij al sinds 1996 samen met zijn vrouw Astrid de biologische slagerij op deze schitterende locatie in de molen aan de Adelaarstraat. Hiervoor zat er een natuurvoedingswinkel waaraan zij vleespakketten leverden. Toen deze winkel ging verhuizen, werd Peter-Paul gevraagd om een slagerij in de molen te beginnen.

Peter-Paul van Bentum met bokaal voor zijn slagerij. Foto: Wendeline van den Nagel
Peter-Paul van Bentum met bokaal voor zijn slagerij. Foto: Wendeline van den Nagel


De zaak loopt als een trein; de klandizie bevindt zich vanzelfsprekend in de wijk, maar zelfs vanuit Culemborg en Gouda komen mensen hier hun stukje vlees halen. In de coronatijd is het drukker dan ooit omdat de mensen niet meer uit eten kunnen en zelf iets lekkers op tafel willen zetten.

Vier keer goud
Wat is het geheim? “Wij maken alles zelf, van balkenbrij tot bloedworst,” aldus Peter-Paul. “Het vlees van koeien, varkens en kippen komt rechtstreeks van de boer. Daardoor is de aanvoer kort.”

In oktober 2020 won hij vier keer goud – waarvan drie keer goud met ster – bij de Nationale Rookworstwedstrijd. Het goud met ster was voor de varkensfijn-, de varkensgrof- en de half-om-half rookworst. Daarnaast werd de runderrookworst met ‘gewoon’ goud bekroond. De glanzende bekers prijken trots tussen de worsten in de vitrine. “Worst maken is mijn passie,” vertelt Peter-Paul. “Ik ben er al jarenlang mee bezig en heb dit jaar voor het eerst meegedaan omdat ik mezelf eindelijk goed genoeg vond. De kunst is om vochtbinding zonder kunstmatige hulpmiddelen voor elkaar te krijgen en dat is gelukt.”

Uitstervend vak
Helaas is het slagersvak uitstervende. Er zijn steeds minder ambachtelijke slagers omdat de Slagersvakopleiding onderdeel van de brede horeca-opleiding is geworden. Jongeren willen het vak niet meer in. “Mijn eigen kinderen ook niet,” zegt Peter-Paul. Of hij dat niet erg vindt? “Welnee, dat moeten ze helemaal zelf weten.”

Zelf ook worst leren maken? Opgeven voor een workshop kan bij www.slagerijdemolen.nl. JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2021 no. 1, Januari

Protest tegen herinrichting Weerdsingel
lees artikel

Makers
lees artikel

Nieuwe school, nieuw plein
lees artikel

Puzzel en win!
lees artikel

Weinig te besteden...en dan?
lees artikel

Votulast in WO II
lees artikel

Verwonderen tijdens het wandelen
lees artikel

Estafette
lees artikel