Votulastkrant logo

Een verdwaalde pauw en een oude koe

Door de coronacrisis zijn er meer mensen gaan wandelen en daardoor worden er ook meer dieren gezien in de wijk, merkt ook buurtgenoot Hisko de Vries, van waarneming.nl: er zijn dit jaar meer waarnemingen ingevoerd. Of er ook echt meer dieren zijn, of dat dezelfde dieren vaker gezien worden, is nog niet te beantwoorden.

Op stadsboerderij Griftsteede zijn natuurlijk de meest zichtbare dieren in de wijk te vinden. Hoewel die ook wel eens letterlijk de wijk nemen…

Zoals de pauw die afgelopen jaar meermaals door de buurt dwaalde. Dierverzorger Lars vertelt: “Hij zat een keer op de kerk aan de overkant van de Kardinaal de Jongweg, dat is het verst dat hij ooit is weggelopen.” Zijn vrouwtje zit nu eenzaam op Griftsteede. De pauw is naar het Julianapark verhuisd, want hij liep te vaak weg. Regelmatig belden de mensen de politie omdat ze een pauw op straat zagen scharrelen. “We krijgen binnenkort een ander mannetje terug van het Julianapark.”

Oude koe
Griftsteede heeft afscheid moeten nemen van koe Clara. “Ik heb niet kunnen vinden of ze echt de oudste koe van Nederland was,” vertelt Lars, “maar 23 jaar is heel oud voor een koe.” Van een boer uit Groenekan heeft de boerderij nu een nieuwe vriendin voor koe Akke: een zwartbonte van 8 jaar, en ze heet Elly. Ze moet nog even wennen, dus er mogen nog geen bezoekers bij haar in de wei.Relaxed
In verband met corona zijn de stallen nu niet toegankelijk voor publiek, omdat het niet mogelijk is daar voldoende afstand te houden. Daarom worden de kleine dieren om de beurt buiten gezet als het mooi weer is, zodat er toch geaaid kan worden. In de stallen zelf is het dus rustig: “Ik geloof dat de dieren het wel relaxed vinden.”

Logeren
In de maand oktober heeft Griftsteede wat logeerdieren: allereerst Ramses, een Swifter ram. Er zijn ook wat ooien van de andere Steedes op bezoek, en de hoop is dat die allemaal drachtig weer terugkeren naar hun eigen boerderij om daar in de lente hun jongen te krijgen. Het zwartblesschaap van Griftsteede is uit logeren op Steede Hogewoerd; als alles goed gaat wordt zij ook gedekt en zijn er hier in het voorjaar ook weer lammetjes te bewonderen!

Bodemdiertjes
Naast de boerderijdieren zijn er nog meer beesten te vinden op Griftsteede. Dan moet je wel even goed zoeken. In het zwembadje ligt een dikke laag bladeren. Bij de balie is een speciaal zoeksetje te leen waarmee je tussen de bladeren op zoek kunt gaan naar bodemdiertjes. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 6, November

Adverteren in de Votulastkrant
lees artikel

Erop of eronder voor de horeca
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Veertig jaar zorgen voor de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Het verdwenen beeld
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Een verdwaalde pauw en een oude koe
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel