Votulastkrant logo

Rubriek: Vroeger & vandaag

In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroeger jaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze laatste keer richten we onze blik op de bakkerij van de familie Heinen.

In 1895 komt de in Steenwijk geboren Hendrik Heinen naar Utrecht. De bakkersknecht gaat wonen in de Hoogstraat, via adressen aan de Anthoniedijk en de Hopakker komt Hendrik in 1904 terecht op de Hogelanden O.Z. 15.

Nieuw begin
Hendrik, die dan 34 jaar is, trouwt in 1906 met de twaalf jaar jongere uit Poederoijen afkomstige Alida van der Velden. Het paar krijgt zeven kinderen van wie er twee op hele jonge leeftijd overlijden. Eind 1920 overleed, op 49-jarige leeftijd, Hendrik zelf. Weduwe Alida en haar vijf kinderen verhuizen kort daarna naar de Bemuurde Weerd O.Z. 71, waar een brood- en banketbakkerij wordt begonnen.

Bakkerij Heinen in 1937. Foto: Het Utrechts Archief
Bakkerij Heinen in 1937. Foto: Het Utrechts Archief


Dagelijks leven
Op de foto uit 1937 (Het Utrechts Archief) zien we de kinderen Hugo, Wout, Herman, Antje en Trui en twee personeelsleden (achter en helemaal rechts). Wout, met het zwarte jasje, is de oudste en tevens eigenaar van de zaak. Met paard en wagen werden vanuit de nabijgelegen meelfabriek de Korenschoof zakken meel naar de bakkerij gebracht. In de nacht werd het brood gebakken. Een deel werd in de winkel verkocht, maar met de twee bakfietsen werd er ook aan huis bezorgd.

Andere tijden
In die tijd was er nog veel bedrijvigheid op de Bemuurde Weerd, dat is er grotendeels niet meer. De bakkerij verdween rond 1980. Net als vele bedrijfspanden kreeg ook dit pand een woonfunctie. De straatnaam Hogelanden O.Z. is in 1973 gewijzigd in Lauwerecht. Ter hoogte van het toenmalige huisnummer vinden we tegenwoordig de Van der Hoeven Kliniek.


GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 6, November

Adverteren in de Votulastkrant
lees artikel

Erop of eronder voor de horeca
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Veertig jaar zorgen voor de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Het verdwenen beeld
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Een verdwaalde pauw en een oude koe
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel