Votulastkrant logo

Rubriek: Verzameld werk

Kopjes, vaasjes, beeldjes, speelgoedautootjes: je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het verzamelen. Ook in onze wijk wordt heel wat bij elkaar verzameld. Wij nemen dit jaar een kijkje bij deze verzamelaars.

De voorliefde van Marnix (30) voor de Tweede Wereldoorlog ontstond op de middelbare school door de geschiedenislessen van meneer De Vries. Die beeldde onder meer uit hoe de Duitsers aan het begin van de oorlog Nederland doormarcheerden op weg naar Engeland en eenmaal aangekomen bij de Noordzee aan de lokale bewoners vroegen: “So, wo ist die Brücke?” Sinds een aantal jaren uit deze interesse zich ook in het verzamelen van originele documenten die op cruciale momenten in de oorlog zijn geschreven en verspreid.

D-Day
Op de vooravond van D-day ontvangen de - vaak nog zeer jonge - strijdkrachten een pamflet van hun generaal Eisenhower. Teksten als ‘The eyes of the world are upon you’ en ‘We will accept nothing less than full Victory’ moeten deze geallieerde troepen in juni 1944 extra motivatie geven en doen beseffen hoe belangrijk de aankomende landing in Normandië zal zijn. Voor Marnix betekende het in handen krijgen van dit document de start van zijn verzameling.

De vliegende Hollander
Via veilingsites als eBay en Catawiki heeft hij inmiddels ook veel documentatie over de luchtlandingen tijdens de slag om Arnhem in september 1944 bemachtigd alsook diverse verzetskranten. Zo dropte de Engelse luchtmacht tijdens de oorlog geregeld blaadjes – met namen als ‘De wervelwind’ en ‘De Vliegende Hollander’ - boven Nederlands grondgebied. Als de documenten eenmaal bij Marnix op de deurmat ploffen, vindt er door hem altijd nog even een blacklight-controle op echtheid plaats.

Utrechts verzet
Sinds kort legt Marnix zich ook toe op documenten uit Utrecht. Zo beschikt hij over een brief uit het najaar van 1940, waarin Utrechtse studenten worden opgeroepen tot staken. Want dat intrigeert hem toch vooral aan die tijd: de confrontatie van al die jongeren met de oorlog en alles wat die oorlog van hen vroeg. Nu 75 jaar later, is hij blij dat hij met zijn verzameling deze geschiedenis ook weer op zijn beurt kan blijven vertellen. ML

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 6, November

Adverteren in de Votulastkrant
lees artikel

Erop of eronder voor de horeca
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Veertig jaar zorgen voor de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Het verdwenen beeld
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Een verdwaalde pauw en een oude koe
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel