Votulastkrant logo

Rubriek: Woorden in de wijk

Onze wijk schijnt een bron van inspiratie te zijn, want er wordt heel wat afgeschreven in Votulast. Romans, gedichten, kinderboeken en meer…Wij zoeken dit jaar de schrijvers van onze wijk op.

Nynke Scholte, geboren en getogen in de Vogelenbuurt, begon op haar achtste met het schrijven van verhalen omdat ze zich op school verveelde. “Ik zat op een Montessorischool waar we iedere week een taak kregen, maar daar was ik altijd heel snel mee klaar,” vertelt ze. “Ik schreef in verschillende schriften en ieder schrift had z’n eigen verhaal.”

Nynke Scholte. Foto: Jan van Hassel
Nynke Scholte. Foto: Jan van Hassel


Ze kon niet wachten tot ze tien was, want toen mocht ze eindelijk publiceren op Boekscout-YO, een uitgeverij voor kinderen. Zo ontstond haar eerste roman ‘Paquase’ over het verbond tussen een meisje en een wolf. Hiervoor kreeg zij de Aanmoedigingsprijs voor kinderen.

Meer diepgang
Nynke heeft altijd veel gelezen, vooral de fantasiewerelden van JK Rowling (Harry Potter), Tonke Dragt en Tolkien spraken haar aan. Haar tweede roman ‘Praedictio’ was daarom een stuk ambitieuzer. Ze wilde haar gedachtegangen over opgroeien, kiezen wie je wilt zijn en zelfacceptatie met het verhaal verweven en de personages meer diepgang geven. Hiervoor kreeg ze de Boekgoudprijs bij Boekscout.

In het Engels
Nynke wilde meer en het ‘Honours programma’ op het Utrechts Stedelijk Gymnasium bood haar die kans. Voor dit project mocht je je zelfontwikkeling laten zien in alle vormen die bestonden. Alles was mogelijk; een presentatie, werkstuk, film of boek.

Nynke stelde zichzelf tot doel dat ze een tweeluik wilde schrijven waarin ze wilde werken met tegenstellingen als zon en maan, dag en nacht, goud en zilver. Deze twee boeken, getiteld ‘The Golden Fire’ en ‘The Silver Moon’ zijn in het Engels omdat ze zoveel Young Adult Literature las dat ze besloot om in het Engels te gaan schrijven. De thema’s van dit genre, zoals de rebellie van jeugdigen tegen volwassenen, heeft zij in deze boeken verwerkt.

Nieuw boek
En het kan niet op, want sinds januari dit jaar is de kersverse studente Engels bezig met een nieuw project, gebaseerd op de mythische ideeën van het oude Perzië. Het moet gek lopen wil daar niet een nieuw boek uit voortkomen. “Door corona volg ik hoofdzakelijk onlinecolleges en feestjes zijn er ook niet, dus heb ik weer tijd over,” aldus Nynke. JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 6, November

Adverteren in de Votulastkrant
lees artikel

Erop of eronder voor de horeca
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Veertig jaar zorgen voor de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Het verdwenen beeld
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Een verdwaalde pauw en een oude koe
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel