Votulastkrant logo

Rubriek: Pleisterplaats

Wat zijn de gezellige hangplekken in onze wijk? Welke bekende en minder bekende pleinen, plaatsjes, bankjes en verzamelpunten zijn er eigenlijk, wie komen daar graag en wat is er te beleven? Dit keer: de buitenruimte van studentenflat ‘The HIVE’ bovenop de Parkbee parkeergarage aan de Willem Dreeslaan.

Richting de ingang van de flat – een voormalig kantoorgebouw van het UWV - zeult een meisje een grote rolkoffer achter zich aan, haar gezicht is grotendeels bedekt door een mondkapje. Het is begin september, de introductieweek voor de studenten is net van start gegaan. Aan de tafel buiten zitten onder meer Felix (22) uit Duitsland, Conor (19) uit Ierland en Anna (18), een Groningse. Ze lijken zich nog weinig bewust van het nieuwe hoofdstuk in hun leven waar ze zojuist zijn ingestapt. Het is nu vooral even aftasten en daar leent de buitenruimte zich goed voor.

Ontmoetingsplek
Waar de meesten zich deze week overdag al serieus op de studie storten – de Hogeschool opleidingen “International Business” en “Creative Business” zijn het populairst onder de flatbewoners – wordt ’s avonds, bij gebrek aan een gezamenlijke woonkamer, de buitenlucht opgezocht. Meestal voor een biertje of een jointje. “Do you have a lighter?” is volgens iedereen altijd een makkelijke start voor een gesprek. De gesprekken variëren vervolgens van het politiebezoek afgelopen weekend als gevolg van het eerste huisfeestje tot het jammerlijk genoeg al moeten constateren van een gestolen fiets uit de buitenstalling naast de flat. “Het leuke van hier wonen is dat je mensen spreekt die je normaal anders nooit zou ontmoeten,” zegt Anna.

Nieuwe ervaringen
Het wonen in de nieuwe stad bevalt in elk geval ook al goed. De mooie grachten en architectuur, de nabijheid van een Jumbo en drankzaak, en de behulpzaamheid van de lokale bewoners worden als grote pluspunten genoemd. “Nederlandse mensen lijken ook altijd te lachen als ze praten,” merkt Felix op. Wel vragen de buitenlandse studenten zich af of ze makkelijk een vriendschap met Nederlanders zouden kunnen sluiten. “They are friendly but they also really mind their own business,” constateert een Zuid-Afrikaanse student.De Corona-maatregelen vinden ze in Utrecht nog erg meevallen, ondanks de beperkte uitgaansgelegenheden. “Na zes maanden quarantaine bij mijn ouders, ben ik allang blij dat ik weer met leeftijdsgenoten kan praten,” verzucht Conor. De studenten lijken zich meer bezig te houden met hun dagelijkse beslommeringen. Zoals de wc-rollen die gek genoeg maar niet worden aangevuld in de flat. ML

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 5, September

Een fietsbrug over de Weerdsluis?
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Het badhuis wordt weer van de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Een mini-bos in tuin en buurt
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Van vermiste katten tot flauwe grappen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel