Votulastkrant logo

Een mini-bos in tuin en buurt

“Ik wil mijn kinderen meegeven dat boterhammen niet in de supermarkt groeien,” aldus Robbert Stam; vader, bioloog en initiatiefnemer van de aanleg van een Tiny Forest in Staatsliedenbuurt en Lauwerecht. Een Tiny Forest is een minibos met inheemse soorten, dat aan een aantal eisen moet voldoen om zo te mogen heten, één daarvan is: betrokkenheid van kinderen uit de buurt. Op de site van organisatie voor natuureducatie IVN staat te lezen: “Een Tiny Forest in de buurt verkleint de kloof tussen mens en natuur en brengt ook buurtbewoners dichter bij elkaar.”

Robbert: “Anderhalf jaar geleden hield de gemeente samen met de IVN een inschrijving voor Tiny Forests in de stad. Mijn plan was om een minibos op te delen in drie tijdvakken met oorspronkelijke begroeiing: de pre-Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de periode daarna. Een stukje moerasbos, een fruitbomenbos en een stuk hopvelden en zand.

Robbert Stam. Foto Raymond Dekker
Robbert Stam. Foto Raymond Dekker


Als je om je heen kijkt in de wijk, zie je maar heel weinig soorten groen: totaal niet interessant als natuur. Door een Tiny Forest kunnen ouderwetse soorten gaan groeien die meer fauna aantrekken. Een moerasbos is bovendien goed voor de waterberging. In een fruitbomenbos kunnen buurtbewoners plukken, in het zand kunnen kinderen spelen. Het bos krijgt daardoor ook een sociale functie.”

Groen plan
In de eerste instantie leek het plan niet te passen binnen het concept van Tiny Forest. Toch nam de gemeente later alsnog contact op met Robbert - tevens lid van het bewonersplatform Staatslieden - of hij nog interesse had om vanuit het bewonersplatform iets op te zetten. Buurtbewoners bleken enthousiast om samen aan de slag te gaan en inmiddels zit het plan in de verkennende fase.

Er moet echter eerst een groenplan komen voor Staatsliedenbuurt en Lauwerecht. In dat plan kan dan het Tiny Forest worden verwerkt. Als mogelijke locatie is Nieuw Buurland in beeld. Buurtbewoners opperden verder een plek bij de nieuwbouw op de plaats van het voormalig belastingkantoor of op het groen langs de Talmalaan. De uiteindelijke vorm van het stukje natuur staat ook nog niet vast.

Bos in je tuin
De Dr. Bosschool heeft in elk geval interesse om samen te werken. De kinderen kunnen dan het bos schoonhouden en gebruiken voor het onderwijs. Robbert: “Als straks echt die eerste spade in de grond gaat, ben ik blij.”

Wie al eerder aan de slag wil om de natuur in de wijk wat meer divers te maken, kan bij de IVM pakketten aanvragen voor een eigen ‘Tuiny Forest’ om je tuin te transformeren. Robbert roept op om dit zeker te doen. “Als we dat vast aanpakken, krijgt de buurt op korte termijn al meer natuur.”

www.ivn.nl/tinyforest
www.ivn.nl/tuiny-forest
FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 5, September

Een fietsbrug over de Weerdsluis?
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Het badhuis wordt weer van de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Een mini-bos in tuin en buurt
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Van vermiste katten tot flauwe grappen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel