Votulastkrant logo

Rubriek: Woorden in de wijk

Onze wijk schijnt een bron van inspiratie te zijn, want er wordt heel wat afgeschreven in Votulast. Romans, gedichten, kinderboeken en meer… Wij zoeken dit jaar de schrijvers van onze wijk op.

Fred Penninga
Fred Penninga


Fred Penninga, lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde en onlangs nog in het nieuws vanwege zijn initiatief‘het Staatnieuws-poëzie project’:

“Eelco (bijnaam Smiley) was mijn Straatnieuwsverkoper, hij stond iedere dag voor de Albert Heijn aan het Willem van Noortplein en ineens stopte Straatnieuws ermee. Toen bedacht ik dat ik wel iedere week een gedicht kon schrijven dat Eelco vervolgens kon verkopen.” Inmiddels heeft dit oorspronkelijke plan, nota bene door Straatnieuws, een stedelijke vlucht genomen. Diverse dichters van het gilde hebben een gedicht gedoneerd. Dat werd een bundeltje ‘Dichtbij U’, in grote oplage gedrukt en door Straatnieuwsverkopers in de stad verkocht.

Honderden stadsgedichten
Fred is als dichter zeer actief in de wijk. Hij schrijft elk kwartaal een gedicht op de middenpagina voor ‘Mens en Wijk’. Jarenlang organiseerde hij het ParkPicknickPoëzieevenement in het Griftpark. Tel daarbij op de wekelijkse ‘Stadsgedichten’ in het Stadsblad, inmiddels driehonderd bij elkaar, en nog eens ruim honderd gedichten over ‘kwesties in Utrecht’ voor het internet-magazine Nieuws 030.

Geen Kuifje
Eigenlijk wilde hij na de Mulo de journalistiek in. “Maar ik had het niet in me om een flitsende reporter te worden, ik was geen Kuifje.” Hij werd welzijnswerker en werkte als onderwijs-opbouwwerker in Pijlsweerd. In 1989 begon hij met zijn tekstbureau Tekst & uitleg dat hem uiteindelijk veel journalistieke opdrachten opleverde, onder andere voor de gemeente.

Hoewel Fred al op zijn tiende met dichten begon, hield hij dit schrijven lang gescheiden van zijn werk. Toch wilde hij ook een plekje als dichter verwerven. Dat resulteerde in de publicatie van zes dichtbundels en drie romans. Hij heeft zich altijd verwant gevoeld met de omgeving waarin hij woont en werkt. Dat lees je terug in zijn poëzie. “Naast ‘hogere’ poëzie is er óók poëzie voor en over de gewone dingen van alledag,” zegt hij. “Dat is niet eenvoudiger om te maken, maar wel gemakkelijker te verstaan. Ik hou van toegankelijke poëzie!”

Straatnieuws-interviews
Inmiddels heeft Straatnieuws een tweede bundeltje uitgebracht. Ditmaal met interviews en foto’s van Straatnieuwsverkopers. Schrijfwerk en foto’s zijn van Roos Klijn. Vorige week kocht Fred dit bundeltje getiteld Roos voor U. Bij Eelco, op zijn vaste stek voor de Albert Heijn. JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 5, September

Een fietsbrug over de Weerdsluis?
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Het badhuis wordt weer van de buurt
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Een mini-bos in tuin en buurt
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Van vermiste katten tot flauwe grappen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel