Rubriek: Vroeger & vandaag
In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroegerjaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze keer richten we onze blik op de brandstoffenhandel van G. Takken & Zonen.
Rond 1900 woont Gijsbertus Takken met zijn vrouw Maria en hun drie zonen, Pieter Jan, Rijk en Gijsbertus, op de Wittevrouwensingel 26. Gijsbertus is koopman in brandstoffen. Naast het woonpand zit een pakhuis dat ook van Takken is. Of hij daar in die tijd ook zijn handel had zitten is onbekend.
Foto: Het Utrechts Archief.
Paard en wagen
NWat wel bekend is, is dat zoon Pieter Jan in 1910 verhuist naar de Weerdsingel O.Z. 68. Dit is ook het adres waar we de paardenwagen met kolen voor zien staan op de foto (Het Utrechts Archief) van niet ver voor 1910. Pieter Jan heeft hetzelfde beroep als zijn vader. Het is dus zeer aannemelijk dat het vader en zoon zijn die op de bok van de wagen zitten. Zijn twee jongere broers zijn boekhouder en werken op het kan-toor van de brandstoffenhandel.
Nieuwe ronde nieuwe kansen
NDe zaken blijken helaas niet goed te gaan, want in 1912 gaat de handel failliet. Daarna verhuist de hele familie Takken naar de Wittevrouwen-singel 71 (na omnummering 86). In het pal ernaast gelegen pand begint de familie N.V. Takken’s Brandstoffenhandel.
andere energiebronnen
Om warmte in huis te krijgen maakte tot het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw vrijwel ieder huishouden gebruik van een kolenkachel. Kolenboeren brachten de kolen bij de mensen thuis. De kolenboer verkocht de kolen per mud. Een mud stond gelijk aan zes zakken van zo’n 35 kilo per stuk. De komst van de petroleumkachel en vooral de vondst van het aardgasveld (1963) bij het Groningse Slochteren betekende het einde van de kolenhandel.
foto: Marcel Venderbosch
Latere jaren
In het pand aan de Weerdsingel O.Z. 68 zaten later onder meer Stiho Bouwstoffen en Timmer-, metsel- en loodgietersbedrijf Yperlaan. GjvZ
Reageer
Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.
Ook in deze krant
2020 no. 4, Juli
Ervaringen van de nieuwe wijkagent
• lees artikel
Woorden in de wijk
• lees artikel
Naar de brugklas! (met een steuntje in de rug)
• lees artikel
Verzameld werk
• lees artikel
Leven in tijden van corona
• lees artikel
Vroeger & vandaag
• lees artikel
25 jaar gezelligheid
• lees artikel
Pleisterplaats
• lees artikel