Votulastkrant logo

Leven in tijden van corona

Door de quarantainemaatregelen hebben we de afgelopen tijd veel dingen moeten opgeven. Maar heeft het ons ook iets opgeleverd? De redactie ging de straat op voor 1,5 meter afstand straatinterviews.

We treffen Petra samen met haar collega’s bij de molen. Ze maken voor het eerst weer een wandelingetje. Tot nu toe spraken ze elkaar vooral tijdens de digitale vrijdagmiddagborrel. Petra heeft in de coronatijd voor het eerst gebingewatched. “Daar kwam ik voorheen echt niet aan toe. Eerst was ik vooral onrustig, maar nu heb ik meer rust gekregen. Ik ben bijvoorbeeld vaker in de tuin aan het werk.”

Wachten tot alles weer kan
René is minder positief. “Ik ben echt aan het wachten tot alles weer kan.” We komen hem tegen tijdens zijn dagelijkse wandelingetje naar de supermarkt. Hij en zijn vriendin werken allebei thuis. Zij op de zolder, hij beneden. René mist vooral sociale contacten. “Ik heb mijn ouders ook al drie maanden niet gezien. Die wonen 150 km verderop. Mijn vader is hartpatiënt, dus dan kijk je wel uit.”

Voor- en nadelen
Ook Robyn (7) moet haar opa en oma al even missen. Die wonen in België en de grenzen zijn dicht. Pluspunt is dat er nu meer tijd is voor leuke dingen. Bij haar moeder Yessie is een groot deel van haar normale werk opgedroogd. Voorheen kookte ze bij Ekko en op festivals en werkte ze twee dagen in de week in een hotel. Nu zit ze al drie maanden thuis.

Yessie, Robyn en Anne. Foto: Marcel Venderbosch
Yessie, Robyn en Anne. Foto: Marcel Venderbosch


“De ene helft van de tijd is het heel druk want dan zorg ik voor de kinderen. De andere helft van de tijd zijn ze bij hun vader en is het juist heel stil.” Yessie biedt zich nu aan als tekstschrijver en dat loopt verrassend goed. Ook heeft ze een initiatief gestart voor een bloemenpluktuin op het Westplein.

Geproefd aan een ander leven
Sarah en Beau wonen met negen meiden in een studentenhuis. Hoe is het voor hen? Beau heeft er vooral een goed gevoel bij. “Het is wel relaxed eigenlijk. Qua studie gaat alles door, maar dan wel aangepast. Ik ben blij dat ik bezig blijf. En ik heb minder stress. Vooral de sociale druk is minder. Je hebt meer tijd om aan jezelf te besteden.”

Voor Sarah pakt de coronatijd minder goed uit. “Al mijn huisgenoten zijn bezig met studie of stage, maar ik heb momenteel geen studie of werk. Dan is het lastig om jezelf bezig te houden.” Ondanks dat hun studentenleven helemaal stil ligt, maken de huisgenoten er iets van. Ze wandelen veel, sporten vaker en besteden meer tijd aan koken. Die gezonde levensstijl proberen ze vast te houden. “Je hebt geproefd aan hoe het ook kan.” SM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 4, Juli

Ervaringen van de nieuwe wijkagent
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Naar de brugklas! (met een steuntje in de rug)
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Leven in tijden van corona
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

25 jaar gezelligheid
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel