Votulastkrant logo

Rubriek: Verzameld werk

Kopjes, vaasjes, beeldjes, speelgoedautootjes: je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het verzamelen. Ook in onze wijk wordt heel wat bij elkaar verzameld. Wij nemen dit jaar een kijkje bij deze verzamelaar.

Hans Vermeulen temidden van zijn verzamelingen. Foto: Jan van Hassel
Hans Vermeulen temidden van zijn verzamelingen. Foto: Jan van Hassel


Al 55 jaar woont de 75-jarige Hans Vermeulen in zijn ouderlijk huis aan de Nieuwe Koekoekstraat. Hij heeft een ware verzameling aan verzamelingen in huis: modelauto’s, wajang-poppen, porseleinen vogels, indianen en vooral héél veel boeken en cd’s.

Op de vraag wat er zo leuk is aan verzamelen, antwoordt hij somber: “Ach, weet je wat het is? Ik ben nooit getrouwd geweest, en dat heeft me mijn hele leven lang beziggehouden. Ik had het geld - als ik het eerlijk moet zeggen - liever aan mijn vrouw uitgegeven. Maar die heb ik niet. Ik vind verzamelen leuk, maar om nou te zeggen dat ik er gelukkig van ben geworden? Nee.”

101 interesses
Zijn liefde voor boeken heeft hij van zijn vader, die een drukkerij had. Hans is in 101 onderwerpen geïnteresseerd, en kan daar ook honderduit over vertellen. “Ik heb een enorm ruime belangstelling: Bauhaus, de Noorse componist Edvard Grieg, Egypte, de filosoof Giovanni Pico della Mirandola, Lodewijk de veertiende, de Romanovs. Ik schrijf daarover dingen op, en hang dat in de wc.”

Hij was graag geschiedenisleraar geworden, of rondleider in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. “Dingen begrijpelijk uitleggen aan kinderen, dat had ik mirakels graag willen doen. Maar mijn grootste wens is altijd geweest om in een grammofoonplatenzaak te werken, op de klassieke afdeling. Het is er niet van gekomen.” Hij werd huisschilder. Later (vanwege zijn hoogtevrees) jachtbouwer, en uiteindelijk polyesterbewerker: een man die vooral met zijn handen werkt.

Een heel wagenpark
De salontafel staat vol Bentleys, Rolls-Royces, Maybachs en Ferrari’s: een heel wagenpark. Hij heeft er een stuk of vijftig. “Vooral Italiaanse auto-ontwerpers zijn genieën.” Zelf heeft hij een twintig jaar oude Daihatsu. Droomt hij nooit van een echte Ferrari? “Zeker niet. Je hebt er toch niks aan in de stad, met al die drempels. Je mag er niet hard mee rijden, want je rijdt zo je hele onderstel eruit. Nee, een Ferrari in de binnenstad is niks.” Maar een Austin 7? Die zou hij wel willen hebben. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 4, Juli

Ervaringen van de nieuwe wijkagent
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Naar de brugklas! (met een steuntje in de rug)
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Leven in tijden van corona
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

25 jaar gezelligheid
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel