Votulastkrant logo

Rubriek: Vroeger & vandaag

In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroeger jaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze keer richten we onze aandacht op de bakkerswinkel van Van Vuuren.

Voor het werk van vader verhuist in 1889 de familie Van Vuuren vanuit Montfoort naar Utrecht. Na het overlijden van moeder in 1895, komt vader met acht kinderen in onze wijk wonen. Eind 1911 verhuist vader met dan nog vier kinderen van een adres aan het Zwartewater naar de Johannes de Bekastraat 24. Een van de kinderen is de dan al 35-jarige Theodorus.

De bakkerswinkel van Van Vuuren in 1924. Foto: Het Utrechts Archief
De bakkerswinkel van Van Vuuren in 1924. Foto: Het Utrechts Archief


Bakkerswinkel
Theo is broodhandelaar en bestiert de bakkerswinkel die aan het huis zit. Op de foto (Het Utrechts Archief) uit 1924 zien we hem in de deuropening van de winkel staan. Zijn jongere zus Christina en jongere broer Adriaan zijn winkelbediendes.

In de winkel is ook Thuere’s thee (een Utrechts fabricaat) en Van Nelle’s koffie en thee verkrijgbaar. Verder kun je er Kwatta’s chocoladerepen kopen.

depot
De bakkerswinkel is een van de circa 35 depots in Utrecht van meel- en broodfabriek De Korenschoof. De foto bevindt zich in het album “Depots der Mij. ‘De Korenschoof’, dat werd gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de directeur van de fabriek.

De Korenschoof
Deze fabriek was net buiten onze wijk, in de Kaatstraat gevestigd. De Korenschoof opende begin 19e eeuw als meelfabriek, in 1885 werd het ook een brood- en banketbakkerij. In 1938 sloot de broodfabriek, de meelfabriek bleef nog tot 1970 in werking. Rond 1978 is de fabriek gesloopt.

Woning
Met het sluiten van de fabriek in 1938 kwam er ook een einde aan de depots van de Korenschoof. Het pand in de Johannes de Bekastraat heeft intussen al heel lang een woonfunctie. Theo van Vuuren overleed in 1940 op 64-jarige leeftijd.


GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 2, Maart

Auto delen: meer ruimte en schone lucht
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Een klap of plezier van de Molen?
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Toneel achter de tralies
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Binnenkort ziet iedereen ze vliegen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel