Votulastkrant logo

Rubriek: Verzameld werk

Kopjes, vaasjes, beeldjes, speelgoedautootjes: je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het verzamelen. Ook in onze wijk wordt heel wat bij elkaar verzameld. Wij nemen dit jaar een kijkje bij deze verzamelaars.

In de woning van Bert Haandrikman in de Staatsliedenbuurt huist een klein museum. “Verzamelwoede,” dat is de oorzaak volgens Bert. Als muziekliefhebber en radio-dj van NPO Radio 5 bij Omroep MAX heeft hij dozen vol cd’s op alfabetische volgorde en kasten vol hitparades en boeken over popmuziek. Ook heeft hij een indrukwekkende verzameling opgebouwd aan items die te maken hebben met het Eurovisie Songfestival: cd’s, boeken en zelfs een vlag met #TeamDuncan die wapperde in Tel Aviv tijdens de Nederlandse overwinning.

Bert Haandrikman. Foto: Jan van Hassel
Bert Haandrikman. Foto: Jan van Hassel


Dubbele exemplaren
Sommige voorwerpen laat Bert liever in de verpakking en worden buiten het zonlicht bewaard. Voor enkele verzamelobjecten regelt hij een dubbel exemplaar: “Een werkexemplaar en een onaangetast exemplaar voor in het archief.”

Zo werkt het ook bij zijn verzameling Donald Ducks. Toen Bert zijn vriendin Karin ontmoette, bleken ze allebei groot Duckfan. Als romantisch gebaar nam hij daarom op hun eerste date zijn nieuwste Donald Duck mee. Wat bleek? Ook Karin verzamelde dit weekblad, al vanaf 1979.

Liefdes komen samen
“Liefdes kwamen samen in alle opzichten,” vertelt Bert. Sinds dat romantische moment besluit hij met terugwerkende kracht Donald Ducks te verzamelen vanaf zijn geboortejaar (1971) en groeit de verzameling nog steeds. Beide Duckfans hebben hun abonnement behouden en nu ze samenwonen wordt er iedere week één Donald Duck gekozen om te lezen. Het andere exemplaar gaat onaangetast de verzamelkast in.

Brief vanuit Duckstad
Meerdere liefdes van Bert komen samen in zijn verzamelingen. Zijn liefde voor post en Donald Duck verenigen zich onder andere in een persoonlijke brief uit Duckstad die hij in 1981 op de deurmat kreeg. Deze ontving hij als antwoord op een zelfgeschreven brief naar Donald, waarin Bert vertelde over het leven op de boerderij in het Drentse Borger. Na al die jaren krijgt deze brief uit Duckstad ook in Utrecht een ereplekje.

Na het interview loopt Bert naar beneden en blijft plotsklaps staan. “Kijk nou! Mooier kan het niet.” Daar op de deurmat liggen ze: twee nieuwe Donald Ducks, net bezorgd.

Wil je Bert zelf horen, dan kan dat op maandag t/m donderdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 5 in zijn programma Haandrikman! MB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 2, Maart

Auto delen: meer ruimte en schone lucht
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Een klap of plezier van de Molen?
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Toneel achter de tralies
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Binnenkort ziet iedereen ze vliegen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel