Votulastkrant logo

Auto delen: meer ruimte en schone lucht

Sinds vrijdag 31 januari is in parkeergarage De Grifthoek de eerste deelhub van Utrecht geopend. Een deelwat? Een deelhub is een centrale plek waar naast deelauto’s ook andere vervoermiddelen zoals elektrische fietsen en scooters beschikbaar zijn, die iedereen in de wijk kan gebruiken. De gemeente wil dat er meer mensen een auto delen, zodat er meer ruimte op straat ontstaat voor andere dingen zoals groen of speelplekken. Bovendien is het positief voor de luchtkwaliteit en bereikbaarheid, en zijn er minder parkeerplaatsen nodig.

Hoe het werkt? Met een app waarmee je volgens de makers binnen vijf minuten een deelauto hebt geregeld. We nemen de proef op de som. Lilian, 34, sinds vijf jaar inwoner van de wijk, reageert op onze oproep om de deelhub te testen.

“Ik heb een jaar of drie een auto gehad, maar ik vond dat ik hem niet vaak genoeg écht nodig had om dat te rechtvaardigen. Bovendien werk ik weliswaar in Almere, maar reis ik veel liever met de trein dan met de auto.”

Anderhalf jaar geleden nam Lilian afscheid van haar auto. Sindsdien pakt ze de fiets of reist ze met het OV. En hoe dat bevalt? “Ik mis hem héél soms. Bij mijn verhuizing en wanneer ik naar de Intratuin of de Ikea ga.”

De feestelijke opening door o.a. wethouder Lot van Hooijdonk. Foto: Wendeline van den Nagel
De feestelijke opening door o.a. wethouder Lot van Hooijdonk. Foto: Wendeline van den Nagel


Take a selfie
We spreken af bij Lilian thuis. We installeren samen de Juuve Carsha-ring app en vullen haar gegevens in. Tot onze verbazing verschijnt de melding: ‘Take a selfie with your driver license on your forehead’. Hardop lachend voldoet Lilian aan het verzoek. Na nog wat foto’s van de voor– en achterkant van het rijbewijs blijkt dat het profiel eerst nog gevalideerd moet worden.

Rijden maar!
Drie dagen later is het zover. Lilian is goedgekeurd. We spreken af bij de parkeergarage. Het is even zoeken naar de ingang. Voor de deur reserveren we een elektrische auto. Dan begint de pret: met een knop in de app opent Lillian de deur van de garage. We treffen direct verschillende deelauto’s, herkenbaar aan de sticker. We zoeken naar het juiste kenteken en Lilian drukt op de knop ‘slide to unlock’.

We negeren de melding ‘lees alles over elektrisch rijden’. Wat nou lezen. We willen rijden. Op het dashboard verklappen stickers waar we de autosleutel en de tankpas kunnen vinden. Dan lopen we spaak. Geen van ons heeft eerder in een elektrische auto gereden. Hoe zit dat eigenlijk met die slang? Het toeval wil dat er net een medewerker van Juuve parkeert. Hij snelt toe en geeft ons tips om het laadsnoer los te koppelen.

Rondje
Dan gaan we op weg. Een rondje door Oost. De auto blijkt een automaat. Daar hebben we gelukkig wél ervaring mee. Bij terugkomst openen de deuren van de garage als vanzelf. De app is hier niet nodig. We parkeren de auto, koppelen het laadsnoer weer aan en sluiten de auto af met de app. Einde rit, meldt de app. Niet lang daarna verschijnt het bedrag in beeld dat het ritje heeft gekost.

Makkelijk
Lilian is tevreden. De app is makkelijk in het gebruik, je zit niet vast aan een abonnement en het is niet nodig om ver van tevoren te reserveren. De deelhub zit de komende drie jaar op proef in de garage. Als het een succes is, wil de gemeente Utrecht er meer openen, verspreid over de stad. SM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 2, Maart

Auto delen: meer ruimte en schone lucht
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Een klap of plezier van de Molen?
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Toneel achter de tralies
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Binnenkort ziet iedereen ze vliegen
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel