Votulastkrant logo

Rubriek: Pleisterplaats

Wat zijn de gezellige hangplekken in onze wijk? Welke bekende en minder bekende pleinen, plaatsjes, bankjes en verzamelpunten zijn er eigenlijk, wie komen daar graag en wat is er te beleven? Dit keer: het Koekoeksplein.

In de Middeleeuwen stonden in de omgeving van het Koekoeksplein molens, watergebonden bedrijfjes en boerderijen zoals de zeventiende-eeuwse hoeve De Koekoek waaraan het plein zijn naam dankt. De autovrije herinrichting begin jaren negentig heeft geleid tot een plein met veel ruimte waar gretig gebruik van wordt gemaakt door een variatie aan buurtbewoners.

Van Karel naar Koekoek
Sinds 1903 weten vele kinderen de weg te vinden naar het plein omdat ze hier naar school gaan. Eerst was dat de Karel de Grote School en later De Koekoek. De huidige basisschool maakt veelvuldig gebruik van het plein. Er wordt veel gespeeld en zelfs lesgegeven, waarbij de kinderen dan keurig op een stenen randje zitten.

Nijlpaard
En is school voorbij? Dan komen de jongens en meisjes er nog steeds graag om te voetballen, schommelen en basketballen. Of ze proberen op het vriendelijke nijlpaard van kunstenaar Ellie Hahn te klauteren. Met ingehouden adem ploeteren ze zich op haar rug om vervolgens triomfantelijk over de speeltuin uit te kijken.

”Ik vind het plein heel leuk want daar kan je leuk spelen,” vat Kaat van drie jaar het samen. Ook Tim (5) komt er vaak: “Ik speel hier heel veel met vriendjes, je kan er lekker fietsen.” En ook voor de ouders is het prima toeven en worden gezellige gesprekken gevoerd op de bankjes die de speeltuin omzomen. In de zomer laten pleinbewoners het stenen zwembad vollopen zodat daar lekker in gespetterd kan worden.

Koekoeksplein. Foto: Marcel Venderbosch
Koekoeksplein. Foto: Marcel Venderbosch


Volksbadhuis
Over zwembaden gesproken: in 1904 werd het eerste volksbadhuis van Utrecht gevestigd aan het Koekoeksplein 4 ter ondersteuning van de volkshygiëne. Op 2 december 1947 kon vastgesteld worden dat 8.343.135 baden waren verstrekt aan riekende Utrechters. Vanaf 1957 kregen veel huizen hun eigen badkamer en nam het bezoek af.

Klapstoelconcerten
Wie kent ze niet: de klapstoelconcerten op het Koekoeksplein. Sinds 2000 georganiseerd door buurtgenoten op drie zondagen voor de grote vakantie en de drie zondagen daarna. Er wordt met de pet rondgegaan en geld opgehaald met de verkoop van koffie, thee, limonade en koek(koek) om de artiesten te kunnen bekostigen. “In de zomer genieten wij van de klapstoelconcerten op dit ontzettend leuke, lommerrijke plein,” vertelt Linda (40).

Bootcamp
Op maandagavonden is Linda óók op het plein te vinden, dan doet het dienst als bootcamplocatie. De organisatie Sporten Voor je Deur brengt buurtbewoners hier samen om er sportief tegenaan te gaan. LL

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 1, Januari

Onvrede bij buren van Nieuw Buurland
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Goede voornemens
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Licht en liefde in de Kraanstraat
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel