Votulastkrant logo

Rubriek: Vroeger & vandaag

In onze wijk zijn veel winkels en andere ondernemingen gevestigd. In vroeger jaren was dit al zo. Veel ondernemers al dan niet met familie werden voor hun zaak op de gevoelige plaat vastgelegd. Dit jaar gaan we in iedere uitgave van de Votulastkrant zo’n foto belichten met daar tegenover hoe het bedrijfspand er tegenwoordig uitziet. Deze eerste keer richten we ons op de melkhandel van Smorenburg.

Net na het jaar 1900 vestigde de familie Smorenburg zich in de toen net gebouwde Vogelenbuurt. De familie kwam uit Vreeswijk, vader Cornelis was daar landbouwer. Op de hoek van de Koekoekstraat en de Havikstraat begon de familie een melkhandel.Naast melk werd er boter, kaas en eieren verkocht, zo staat op de winkelruit te lezen op de foto uit 1921. Het gezin telde tien kinderen, op de foto staan er vijf: Bert, Cor, Lies, Grada en Rie. Na haar trouwen nam dochter Grada, mijn oma, de winkel van haar ouders over.

Hondenkar
Tussen de kinderen in staat de kar waarmee langs de deuren werd gegaan met de melk en andere producten. De kar werd voortgetrokken door hond Max. Vanaf 1675 tot in de jaren twintig van de vorige eeuw werden honden in groten getale voor-, onder- of achter een wagen ingespannen. Vele beroepsgroepen maakten gebruik van de hondenkar.In de Eerste Wereldoorlog had het Nederlandse leger ongeveer 1200 honden in dienst, ze trokken mitrailleur-, munitie- en gereedschapswagens voort. In Nederland is sinds 1963 het gebruik van een hond als trekkracht verboden.

Utrechtse melkcentrale
Door bevolkingsgroei en de mogelijkheid van machinale verwerking werden begin 1900 melkfabrieken opgericht. In ons deel van de stad was dit de Utrechtse Melkcentrale (UMC), deze was gevestigd aan de Adelaarstraat. Vele melkslijters haalden hier hun melk, onder wie mijn familie dus. In 1975 werd de fabriek gesloten en drie jaar later gesloopt. Behalve het kantoorgebouw, hier zit tegenwoordig biologische supermarkt Odin.

Snackbar
Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de winkel verkocht. Intussen is in het pand al jaren een snackbar gevestigd. GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 1, Januari

Onvrede bij buren van Nieuw Buurland
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Goede voornemens
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Licht en liefde in de Kraanstraat
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel