Votulastkrant logo

Licht en liefde in de Kraanstraat

In de Kraanstraat hangen tijdens de donkere wintermaanden drie lichtbogen met de zin ‘Ik hou van jou’ in het Nederlands, Frans en Turks. Buurtgenoot en kunstenares Marion Jacobse nam het initiatief voor dit project en bracht deze liefdevolle lichtkunst samen met andere buurtbewoners tot stand.

Marion werkt in haar beeldhouwwerken en lichtkunst veel met het thema liefde. Volgens Marion is het een thema dat direct iedereen aanspreekt. Voor de bewoners van de Kraanstraat is dit ook het geval. Toen het idee voor de lichtbogen in de straat drie jaar geleden tijdens een buurtborrel werd geopperd, waren meerdere bewoners direct enthousiast om hieraan mee te werken.

Boodschap aan de wereld
De liefdevolle teksten zouden namelijk steun kunnen bieden aan buren die het destijds wat moeilijker hadden. Marion: “We zeggen de zin vaak een-op-een. Maar nu het zo verlicht in de straat hangt, zeggen we eigenlijk ‘ik hou van jou’ tegen iedereen die langskomt. Het is een boodschap van de Kraanstraat aan de wereld.”

handen ineengeslagen
In de afgelopen jaren hebben de buurtgenoten samen de handen ineengeslagen om dit project tot een succes te brengen. Er moesten handtekeningen worden ingezameld, subsidies worden aangevraagd en de lichtbogen moesten worden gecreëerd.

Marion heeft ervoor gezorgd dat alles in samenspraak en samenwerking is gedaan met de bewoners. Zo hebben de buren kunnen stemmen op de gekozen talen en zijn de teksten op de bogen handgeschreven door enkelen van hen. Meerdere avonden zijn Marion en bewoners samengekomen om de lichtbogen te vormen naar de handgeschreven teksten.

Foto: Jan van Hassel
Foto: Jan van Hassel


Wat de betrokkenen ook bezighield, is de positionering van de lichtbogen. In de Kraanstraat zijn namelijk enkele huizen te laag om de lichtbogen aan te bevestigen.

Verbinding
Tijdens een winterse buurtborrel op zaterdag 21 december sprongen de lichtbogen voor de eerste keer aan en hebben de bewoners het resultaat van hun inzet mogen bewonderen. “De bogen en de teksten verbinden de huizen en bewoners van de Kraanstraat letterlijk en figuurlijk,” vindt bewoonster Marieke.

Maar niet alleen de bewoners zijn onder de indruk. Marieke vertelt dat regelmatig voorbijgangers even stil blijven staan om de teksten te lezen. Marieke: “Door de lichtbogen krijgen we als straatje een identiteit en hopelijk kunnen we met dit project ook andere ‘buurtjes’ inspireren.”

Bewoner Frank kijkt ook met trots terug op het project waar hij samen met zijn buren, van begin tot eind, aan heeft gewerkt. Frank: “Het voelt alsof we een klein dorpje zijn zo.” Wat Frank betreft mogen de lichtbogen daarom volgend jaar zeker weer terugkomen. MB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 1, Januari

Onvrede bij buren van Nieuw Buurland
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Goede voornemens
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Licht en liefde in de Kraanstraat
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel