Votulastkrant logo

Rubriek: Verzameld werk

Kopjes, vaasjes, beeldjes, speelgoedautootjes: je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het verzamelen. Ook in onze wijk wordt heel wat bij elkaar verzameld. Wij nemen dit jaar een kijkje bij deze verzamelaars.

De voorgevel van het woonhuis van Bert en Petra verklapt weinig, maar hier huist een heus verzamelhuishouden. De verzameling beperkt zich niet tot één type object. Duizenden boeken, cd’s en lp’s, zo’n honderd miniatuur Citroën modelauto’s en een handjevol drankorgels. Niet de spreekwoordelijke, maar de echte: een soort accordeon met bovenin aan beide zijden een kristallen fles en wat borrelglazen tussenin. Zodra een fles uit de houder wordt gelift om de glazen in te schenken, begint het orgel te zingen.

Overal boeken
De boekencollectie is het meest indrukwekkend. Dit is geen doorsneecollectie. De verzameling is verspreid over meerdere kamers. Elke woonlaag bevat een deel van de collectie. Boekenkasten tot de nok toe gevuld, op soort en alfabet gesorteerd. Bert: “Hier staan de geschiedenisboeken, daarnaast de serieuze literatuur. De Russen apart.” In een andere kamer vinden we de verzamelwerken, daarnaast planken vol muziekboeken.

Bert met zijn mooiste boek: De Gebroeders Karamazov van F.M. Dostojewski. Foto: Jan van Hassel
Bert met zijn mooiste boek: De Gebroeders Karamazov van F.M. Dostojewski. Foto: Jan van Hassel


Tweedehands scoren
Opvallend is de aparte kast met honderden boeken die nog gelezen moeten worden. Die wordt nog steeds aangevuld. Uit een ordner pakt Bert zijn zoeklijst. Een paar A4’tjes met daarop titels van boeken en handgeschreven aantekeningen. Met die lijst in de hand gaat hij de boekenkasten af in de kringloop. Zoveel makkelijker zou het zijn om de boeken online te bestellen. Maar dat is voor de echte verzamelaar een doodzonde, vindt Bert. Neemt niet weg dat ook hij af en toe een boekhandel binnenstapt. Maar het liefst scoort hij tweedehands. “Dat is juist het leuke van verzamelen. Zoeken totdat je weer iets ontdekt.”

Huis te klein
Op de gang ligt een bescheiden stapeltje boeken waar Bert afscheid van heeft genomen. “Het huis wordt te klein, ik heb geen ruimte meer. Bovendien ben ik zeventigplus, dat doet je ook nadenken: ‘Wat wil ik nog?’” Eens per twee maanden bieden Bert en zijn vrouw de boeken waar afscheid van is genomen aan op de rommelmarkt in Nieuwegein. Wat ze daar niet verkopen gaat naar de kringloop. Wachtend op de volgende verzamelaar.

Verzamel je zelf iets en wil je daar over vertellen of wil je de redactie tippen over een verzamelaar in de buurt? Mail naar: info@votulastkrant.nl SM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 1, Januari

Onvrede bij buren van Nieuw Buurland
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Goede voornemens
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Licht en liefde in de Kraanstraat
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel