Votulastkrant logo

Rubriek: Woorden in de wijk

Onze wijk schijnt een bron van inspiratie te zijn, want er wordt heel wat afgeschreven in Votulast. Romans, gedichten, kinderboeken en meer… Wij zoeken dit jaar de schrijvers van onze wijk op.

Geerten van Gelder is een multitalent. De dichter, schrijver, musicus, beeldend kunstenaar en fotograaf woont al 25 jaar in de wijk, op steenworp afstand van het Griftpark. Hij leidt ons een huiskamer in vol papier en paperassen, zoals je van een dichter mag verwachten. Tevens hangen er kunstwerken van eigen hand aan de muur.

Ergernissen inspireren
Geerten is opgegroeid in Eindhoven en ging in 1974 in Utrecht aan het conservatorium studeren. “Met dichten ben ik al op de middelbare school begonnen,” vertelt hij. Aanvankelijk was er nauwelijks belangstelling voor zijn poëzie, maar dat veranderde toen hij zijn gedichten bij Taalpodium (Schrijversvereniging voor Utrecht en omstreken, red.) indiende.

Geerten van Gelder. Foto: Raymond Dekker
Geerten van Gelder. Foto: Raymond Dekker


Sinds 2005 is hij mederedacteur van het tweemaandelijkse verenigingsblad Schreef. Hij bracht meerdere dicht- en verhalenbundels uit; de recentste is ‘Nevenbeelden’, een verzameling gedichten op de gedichten van zijn oudoom Geerten Gossaert, naar wie hij is vernoemd. Op wat voor manier inspireert Votulast hem tot het dichten? “Ergernissen,” antwoordt hij lachend. “Zoals met de afvalpas.”

In trage, ongelijke pas loop ik/met afvalzak/en afvalpas/naar afvalbak/ de zak past in de bak/de pas blijft in mijn hand/da’s pas handig/de afvalpas ligt bij/de afvalbak/en naast de afvalzakken/in de keukenla/da’s pas handig.

“Maar er zijn ook hele mooie dingen te beleven in de wijk, zoals het Griftpark.” Zijn gedicht ‘Terras’ ligt op het terras van het restaurant, bovenaan de trap die er vanaf het fietspad naartoe leidt.

Goed stukje Utrecht
Geerten zal ons echter binnenkort verlaten, want hij gaat voor langere tijd naar Australië. “Ik heb er ooit een half jaar in een busje rondgetrokken en dat was de mooiste tijd van m’n leven,” zegt hij. Over die reis schreef hij het boek: ‘Rood zand en lege wegen’. Zijn vertrek is echter niet helemaal zonder pijn in het hart, want: “Dit is een goed stukje Utrecht.” JH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2020 no. 1, Januari

Onvrede bij buren van Nieuw Buurland
lees artikel

Woorden in de wijk
lees artikel

Goede voornemens
lees artikel

Verzameld werk
lees artikel

Licht en liefde in de Kraanstraat
lees artikel

Vroeger & vandaag
lees artikel

Pleisterplaats
lees artikel