Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkwater

Langs en door onze wijk stroomt heel wat water. Dan zijn er nog vaarten, kanaaltjes en stroompjes die er vroeger waren, maar alweer lange tijd zijn gedempt. Dit jaar gaat de redactie op zoek naar de geschiedenis van al dit water. Deze zesde en tevens laatste keer nemen we een duik in de Biltsche Grift.

Drie eeuwen lang was de ongeveer tien kilometer lange Biltsche Grift, die vanaf landgoed Oostbroek in Zeist de Zeister Grift wordt genoemd, de belangrijkste transportroute tussen Utrecht, De Bilt en Zeist. De eerste kleine 500 meter van deze vaarweg ligt in onze wijk. Het beginpunt is namelijk bij de Vaaltbrug. Op de foto (GAU/Het Utrechts Archief) uit 1976 zien we dit begin.

De Vaaltbrug in 1976. Foto: GAU/Het Utrechts Archief
De Vaaltbrug in 1976. Foto: GAU/Het Utrechts Archief


Ontstaan
Een gedeelte van de Biltsche Grift die van de Vaaltbrug naar de Biltstraat loopt, was ooit een natuurlijke waterloop van de meanderende rivier de Vecht. Rond 1640 werd in opdracht van de Staten van Utrecht de Biltsche Grift uitgediept, verbreed en doorgetrokken naar Huis Zeist, waar later Slot Zeist verrees. De aanleg werd betaald uit de bezittingen van de abdij van Oostbroek, die tijdens de Reformatie was onteigend.

Van en naar Utrecht
De uitbreiding was nodig om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte van het vervoeren van allerlei goederen. Mest, turf, stadsaf-val, luxe goederen als wijn en tabak, huisraad voor buitenplaatsen langs de Grift en bouwmaterialen voor het eerder genoemde Slot waren goederen die van Utrecht naar De Bilt en Zeist gingen. In omgekeerde richting kwamen zand, landbouwproducten en producten van lokale bedrijfjes (zoals zilver, terracotta en blikwaren) naar de stad.

Vanuit de lucht
Er was dus veel bedrijvigheid op en langs de Grift. Zeker ook op die eer-ste halve kilometer, zie de luchtfoto (KLM Aerocarto/Het Utrechts Archief) uit 1922. In het midden van de foto het fabriekscomplex van de N.V. Utrechtse Fouragehandel en Voeder-koekenfabriek Hooghiemstra en daar-achter en linksachter de Gemeentelij-ke gasfabriek. Dwars door dit terrein heen gaat de Biltsche Grift.

De Biltsche Grift in 1922. Foto: KLM Aerocarto/Het Utrechts Archief
De Biltsche Grift in 1922. Foto: KLM Aerocarto/Het Utrechts Archief

GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 6, November

Nieuw aanspreekpunt in de wijk: wijkadviseurs
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer groen, kunst en licht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Oma’s soep: Het recept tegen eenzaamheid
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Hoe verder met de tipi?
lees artikel

Koffie met...
lees artikel