Votulastkrant logo

Rubriek: Koffie met...

Onze wijk heeft veel vrijwilligers én veel leuke cafés. Dus we besloten om dit jaar elke editie met een bijzondere vrijwilliger in één van deze gezellige cafés koffie te gaan drinken.

In deze laatste editie van het jaar spreken we met Hadj Salah, penningmeester van Moskee El Fath aan de Bemuurde Weerd. We nodigen hem uit voor koffie een paar deuren verderop bij Meneer Peer. Salah is er nog nooit binnen geweest, al loopt hij er dagelijks langs. Hier voeren we het gesprek in het ‘Darizja’ (Marokkaans Arabisch).

Gastarbeider
De 75-jarige Salah is in Noord-Marokko geboren en in 1968 naar Utrecht geëmigreerd. Als gastarbeider werkte hij bij limonadefabriek Raak en in de groenvoorziening bij firma Agterberg.

Hadj Salah heeft sindsdien altijd in Utrecht gewerkt en gewoond, sterker nog: hij woont al sinds 1980 in dezelfde woning aan de Oudenoord. In ’83 kwam zijn vrouw ook naar Utrecht en hier zijn al zijn vijf kinderen geboren; drie dochters en twee zoons. Zijn Nederlands is niet goed, zegt hij zelf, dus helpen zijn kinderen hem met enige regelmaat bij zijn vrijwillige taken in de moskee.

Hadj Salah. Foto: Kees de Vries
Hadj Salah. Foto: Kees de Vries


Welkom
Salah is al 26 jaar betrokken bij moskee El Fath. Naast het beheren van de contributies, donaties en het betalen van de rekeningen onderhoudt hij ook het contact met o.a. brandweer en gemeente. Hij ziet zijn werk bij Moskee El Fath als een verplichting en neemt zijn verantwoordelijkheden heel serieus.

Dit zijn mijn “hasanat” (red: goede daden) in dit leven, vertelt hij trots. Hij is blij en voldaan dat hij dit op zijn leeftijd nog mag doen en dat er geen klachten zijn uit de buurt. Hadj Salah hecht veel waarde aan de buurt en vindt het belangrijk om open te staan voor samenwerkingen.

Moskee El Fath is klein en daardoor verrichten alleen mannen het gebed er, maar Salah verwelkomt vrouwen voor het gebed of een bijeenkomst. “We maken wel ruimte boven,” benadrukt hij een paar keer: “Marhbabikoum” (red:jullie zijn welkom).

Moskee
Salah kent nog de tijd dat er geen moskee was en hij elders mocht bidden, ook in de Jacobikerk. Eind jaren 70 werd het pand aan de Bemuurde Weerd gekocht en sindsdien wordt er gebeden, komen Marokkaanse moslims bijeen en wordt er in het weekend les gegeven aan kinderen van 4 t/m 14 jaar.

Kruidige koffie
In de moskee drinken de heren meer thee dan koffie, maar thuis is het andere koek, want Salah houdt meer van koffie dan thee. Zo’n twee a drie kopjes per dag gaan er wel in. Die drinkt hij op z’n Marokkaans: lekker gekruid met een scheutje melk én wat schepjes suiker. HH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 6, November

Nieuw aanspreekpunt in de wijk: wijkadviseurs
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer groen, kunst en licht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Oma’s soep: Het recept tegen eenzaamheid
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Hoe verder met de tipi?
lees artikel

Koffie met...
lees artikel