Votulastkrant logo

Hoe verder met de tipi?

Voor de zomer spraken we met sociaal makelaar Rosa Balrak over de prachtige tipi in Grifsteede die er op haar initiatief kwam, en welke mooie plannen ze er mee had. Helaas werd de tipi aan het einde van de zomer verwoest door vandalen. Rosa: “Ik was nét terug van vakantie, toen ik opeens een fotootje kreeg geappt met een verscheurde tipi. En ik dacht echt: hè? Wat is dit nou?”

“We hebben nog steeds geen idee wie het zijn geweest, niemand heeft iets gezien; maar wel weten we dat diegenen sowieso gedronken hebben, want er lagen heel veel kapotgeslagen drankflessen. Met een mes is het doek van de tipi helemaal aan stukken gescheurd, en er is een kinderfietsje door de ruit van het speelhonk gegooid. Daar lagen ook nog flessen drank. Het was zo’n ravage dat ze apparaten hebben moeten laten komen om het glas uit het zand te halen, dat konden we niet met veger en blik oplossen...”

Draad weer oppakken
“Het doek van de tipi moest gewoon weg. Maar dat was sowieso hard aan vervanging toe. Dus ergens had ik stiekem ook wel iets van: yes, nu komt er écht een nieuw doek. Toevallig had ik een week vantevoren eigenlijk voor mezelf besloten om te stoppen bij Dock. Toen die tipi opeens vernield was, ben ik in gesprek gegaan met Dock en Utrecht Natuurlijk, de eigenaars ervan. Ik vroeg: ‘Wat willen jullie er dan nog mee als ik wegga? Willen jullie dat nog wel voortzetten dan?’

Illustratie: John Sof
Illustratie: John Sof


Gelukkig zeiden ze allebei dat ze de tipi erg waardevol vonden en dat mijn opvolger de draad weer op kan pakken. Daar zijn duidelijk dingen op papier over vastgelegd, dus dat gaat ook echt gebeuren. Want feit blijft dat in deze wijk wel wat aandacht nodig is voor rustpunten, omgaan met stress en iets doen tegen eenzaamheid. Dus nu gaan ze gezamenlijk een nieuw doek kopen, en dan gaat de tipi in de zomer gewoon weer opgezet worden.”

Zonnige toekomst
Hoe verschrikkelijk het vandalisme dus ook was, Rosa ziet de toekomst van de tipi zonnig in: “Het voelt bijna als symbolisch moment: hij gaat lekker verfrist worden, hij krijgt een mooi nieuw doek en dan ga ik weg en gaat iemand anders met nieuwe energie en enthousiasme hem gewoon weer opzetten.”

Rosa zelf gaat als zelfstandige verder. Haar hart ligt bij het geven vanbijeenkomsten waarbij verbinding tussen mensen centraal staat. Zo zoekt ze bijvoorbeeld de samenwerking met de vreedzame school om workshops te geven. Misschien ook weer in haar ‘eigen’ tipi! FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2019 no. 6, November

Nieuw aanspreekpunt in de wijk: wijkadviseurs
lees artikel

Streetstyle Votulast
lees artikel

Meer groen, kunst en licht
lees artikel

Bij ons in de...
lees artikel

Oma’s soep: Het recept tegen eenzaamheid
lees artikel

Wijkwater
lees artikel

Hoe verder met de tipi?
lees artikel

Koffie met...
lees artikel